Sramota gradskih vlasti: Devet MZ u Tuzli nema uredno vodosnabdijevanje

by admin
| 21:57

Stanovnici Gornje Lipnice, ali i još devet drugih tuzlanskih prigradskih mjesnih zajednica u 21. stoljeću nemaju priključak na vodovodnu mrežu. Ogorčeni stanovnici navode kako su prethodnih godina dobili bezbroj obećanja o gradnji vodovodne mreže, koja nikada nisu realizirana – piše Dnevni avaz.

– Dok se gradonačelnik Jasmin Imamović hvali kako je u Tuzli ukinuo redukcije, mi bismo voljeli znati šta je to redukcija. Dok oni mijenjaju azbestne cijevi, mi tražimo da nama postave i takve, samo da imamo vode – rezignirano komentiraju stanovnici Gornje Lipnice.

Na skupu koji je organiziran u društvenom domu nije se pojavio gradonačelnik Imamović, iako uredno pozvan, ali su na prvu liniju fronte poslati Kemal Kurević, šef službe za komunalne poslove, i Jozo Nišandžić, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Kurević je kao krivca za probleme stanovnika Gornje Lipnice okarakterizirao Vladu TK koja, kako je izjavio, u gradski budžet ne uplaćuje sredstva iz vodnih naknada. Kurević procijenjuje da Grad Tuzla godišnje gubi 2.5 miliona KM. Međutim, Kurevićevo „prodavanje magle“ nije se dopalo Lipničanima, koji su mu postavili konkretna pitanja na koja on nije imao odgovore. – Recite nam zašto je voda poskupjela za 10 posto, zašto je uzet kredit, gdje se troše sredstva koja se dobivaju od Termoelektrane Tuzla. Ako je tačno da vam Tuzlanski kanton ne uplaćuje sredstva, zašto ih ne tužite? Zašto se pravi pješački most na Panonskim jezerima vrijedan 300.000 KM, a mi se u 21. stoljeću kupamo iz veš lonca – glasila su pitanja Lipničana na koje predstavnici gradske izvršne i zakonodavne vlasti nisu imali odgovor. Jasminka Mijatović, vijećnica HDZ-a u Gradskom vijeću koja je na skupu govorila u svoje ime, navela je kako su dva od pet miliona KM od Termoelektrane Tuzla ostala neutrošena u prošloj godini.

– Očito je da nisu imali pripremljene projekte. Otuda i suficit od dva miliona KM u gradskom proračunu – navela je Mijatovićeva. Kurević je nagovjestio da će Grad Tuzla do kraja godine započeti realizaciju prve faze projekta vodosnabdjevanja Gornje Lipnice, vrijednosti 650.000 KM. Međutim, nije najavljen početak radova, a stanovnici Gornje Lipnice napominju da će Kurevićevim najavama povjerovati tek kada u svom naselju ugledaju građevinske mašine.

Kurević: Vodosnabdjevanje ima 95 posto građana

Kemal Kurević na skupu u Gornjoj Lipnici rekao je kako od 150.000 građana Grada Tuzla njih 95 posto imaju vodu na svojim imanjima. Lipničani su njegovu tvrdnju popratili podsmjehom, rekavši kako to nije tačno. Lipničani govore kako vodu nemaju ni stanovnici mjesnih zajednica Obodnica, Dragunja, Breške, Dokanj, Tetima i još nekoliko mjesnih zajednica koje imaju sigurno više od 5 posto ukupnog stanovništva Grada Tuzla. 

(Tuzlainfo.ba/Dnevni avaz)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.