Umro profesor Mirko Dušek: Komemoracija muzičkom velikanu 20. juna u NP Tuzla

by admin
| 18:24

U Tuzli je nakon duže bolesti u 86 godini života umro profesor muzike i dirigent  Mirko Dušek. Njegovo ime već za života je upisano u istoriju grada Tuzle velikim slovima. Ostaće zapamćen kao osnivač tuzlanske Osnovne i Srednje muzičke škole. 

Profesor Mirko Dušek rođen je 1930. godine u Tuzli kao dijete čeških imigranata. Osnovnu i Srednju medicinsku školu završava u Tuzli. 1952. kao prvi Bosanac i Tuzlak upisuje Muzičku akademiju u Beogradu koju i završava u roku. Vraća se u Tuzlu i 1957. godine osniva srednju muzičku školu u Tuzli koja broji preko 1000 učenika, te postaje dirigent Gradskog simfonijskog orkestra. Iste godine osniva i prvi Big Band orkestrar. 1974. godine pokrenuo je odsjek Sarajevske muzičke akademije u Tuzli, gdje je dovodio vrhunske predavače sa Praškog konzervatorija i iz Lenjingrada.

U bogatoj muzičkoj biografiji poseban je njegov rad sa mješovitim horovima. Hor srednje škole koji je vodio profesor Dusek bio je najbolji u Jugoslaviji. Komponovao je muziku za teatar, realizirao znatan broj transkripcija i preko 100 harmonizacija za mješovite, ženske i dječije horove, kao i instrumentacije za simfonijske, tamburaške i orkestre harmonika. 1991. godine otisao je u penziju, ali time nije završio njegov pedagoški rad. Izdaje zbornik sakralnih kompozicija, a nedavno je izdao prvi Bosanskohercegovački muzički riječnik.

Komemoracija  u povodu smrti profesora Dušeka biće obavljena u ponedjeljak 20. juna u Narodnom pozorištu Tuzla u 15.00 sati. Posljednji ispraćaj je u 16.00 sati ispred Komemorativnog centra Tuzla. Profesor Dušek biće sahranjen na otoku Hvaru.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.