Zajednički iftar za 1500 građana: Iftari na Trgu će postati tuzlanska ramazanska tradicija

by admin
| 20:54

Na Trgu slobode, u centru grada, MIZ Tuzla uz podršku Grada Tuzle, Vlade TK,  udruženja, organizacija, privrednih subjekata i pojedinaca sa područja Tuzle večeras je organizirao iftar za 1500 osoba.

Pozitivna atmosfera i zajedništvo lako su bili uočljivi i prije samoga iftara.

Zajednički iftar bio je dobra prilika da se na jednom mjestu sretne veliki broj ljudi, prijatelja i poznanika koji zbog užurbanoga načina života i obaveza nemaju priliku često da se druže. Nabolji način za zajedništvo, druženje i prijateljstvo upravo je moguć u mjesecu ramazanu na zajedničkim iftarima.

Glavni imam MIZ Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović kazao je da se iftar na Trgu slobode održava po drugi put.

– Prošle godine iftar smo organizirali sa našom braćom iz Turske, iz istanbulske opštine Bajrampaša. Ovaj iftar je jedan lijep događaj. Smatram da je iftar na Trgu slobode jedno širenje i otvaranje prema svim građanima Tuzle. Mi smo na iftar pozvali i pravoslavce i katolike, odnosno njihove vjerske predstavnike. Iftari na Trgu će postati tuzlanska ramazanska tradicija, uz Allahovu pomoć. Nije ovo nikakvo dokazivanje snage. Ovo je vjerski događaj. Da izrazimo međusobno poštovanje i razumijevanje među ljudima. Nije uslov da se posti da bi se došlo na iftar. Na iftar treba pozivati i postače i one koji ne poste. Možda će nekima ovakvi iftari biti dobar putokaz da i oni poste – istakao je hafiz Huskanović.

Zajedničkom iftaru na Trgu slobode prisustvovao je hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla, predsjednik tuzlanskoga Medžlisa – Hasan-ef. Spahić, kao i predstavnici vjerskog, kulturnog i javnog života Tuzle.

Nakon iftara uslijedio je prigodan program uz ilahije i kaside, za koji su bili zaduženi članovi hora Gazi Turali-beg i članovi mektebskog hora Medina džemata Obodnica – navodi se u infromaciji MIZ Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.