Veća efikasnost Općinskog suda Tuzla: Riješeno više od 32.000 starih građanskih predmeta

by admin
| 9:51

U BiH je okončan Projekt unapređenja efikasnosti pravosuđa u BiH u kojem je fokus bio na smanjenju velikog broja neriješenih slučajeva.

Među sudovima partnerima u ovom Projektu bio je i općinski sud u Tuzli. 

Projekat unapređenja efikasnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini, Općinski sud u Tuzli provodi već četiri godine. Primarni cilj projekta bio je smanjenje broja predmeta starijih od pet godina. Ovaj sud je, pored Sarajevskog, bio vodeći po velikom broju starijih slučaja. Nakon provođenja, Općinski sud u Tuzli je u velikoj mjeri ostvario cilj projekta – piše RTVTK.

“Kreiranjem planova za rješavanje starih predmeta u 2015. godini smo postigli realizaciju od 81 posto u odnosu na period 2011, kada je bio 57 posto. Najvažnija stvar je da smo broj neriješenih građanskih predmeta iniciranih 2011. i ranije smanjili za 99 posto, a to znači da smo sa 32.711 predmeta u 2011., u 2015. godini taj broj smanjili na 459. Broj građanskih predmeta koji je iniciran 2013 i ranije smanjen je za 90 %. Dakle, sa 10.000 na jednu hiljadu”, istakao je Mr. Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda u Tuzli. 

Smanjenju broja starijih predmeta doprinijelo je angažovanje dodatnog osoblja u ovom sudu čime je unapređena njegova efikasnost.

“U Općinskom sudu u Tuzli angažirani su pravni savjetnici koji su pomagali sudijama na izvršnom referatu, zatim saradnici koji su pomogli sudskim izvršiocima, projektno osoblje koje je angažirano u pisarnicama suda gdje su mjenjanji i daktilografi i imali smo sudske dostavljače”, kazao je predsjednik Tulumović.

Projekat unapređenja efikasnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini vrijedan je oko 16 miliona, a finansirale su ga vlade Norveške i Švedske. Općinski sud u Tuzli i dalje će intenzivno raditi na starim predmetima, kaže predsjednik Tulumović. Naglašava da je u ovom projektu sud u Tuzli istaknut kao najuspješniji partner.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.