Tuzla: Otvoren Centar za edukaciju, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

by admin
| 21:38

Centar za edukaciju, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, USU-Garden d.o.o. danas je otvoren u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Požarnica. Riječ je o prvom centru ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, u okviru kojeg će se korisnicima pružati usluge profesionalne rehabilitacije, edukacije, osposobljavanja za samostalan život u zajednici, radno okupacione aktivnosti, dnevni rehabilitacijski programi za osobe sa intelektualnim teškoćama, pronalaženje adekvatnog radnog mjesta i podrška radnom angažovanju za osobe sa invaliditetom.

Neke od aktivnosti koje su predviđene u ovom centru su rad u plasteničkoj proizvodnji povrća i na otvorenom, proizvodnja šampinjona, uzgoj riba, uzgoj peradi i prodaja gotovih proizvoda sa farme iz kreativne radionice. Za svrhe pokretanja plasteničke proizvodnje u centru USU-Garden d.o.o. Grad Tuzla je donirao plastenik.

Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je istakao da Grad Tuzla kontinuirano, od 2001. godine, radi na podršci i zbrinjavanju osoba sa posebnim potrebama i drugim socijalno ugroženim kategorijama.

„Jako je važno da kod osoba sa posebnim potrebama iskoristimo znanje i sposobnost koje posjeduju, da rade ono što oni znaju. Ova organizacija već upošljava devet osoba sa posebnim potrebama. Zbog naše politike, duge petnaest godina, što humanijeg odnosa prema osobama sa posebnim potrebama, mi želimo da pomognemo u ovom dobro primjeru. U cilju uključivanja i skretanja pažnje javnosti na osobe sa posebnim potrebama, u Budžetu imamo planirana sredstva, za finansijsku podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom, podršku nevladinim organizacijama koje zapošljavaju i finansijsku podršku za poljoprivrednu proizvodnju“. – izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Kao primjer kontinuiteta gradske politike i posebnog odnosa prema osobama sa posebnim potrebama, gradonačelnik Imamović je podsjetio da je u saradnji sa organizacijom Hilfswerk izgrađena kuća „Koraci nade“, namijenjena djeci sa posebnim potrebama, te da se u saradnji sa istom organizacijom i drugim partnerima gradi Centar za autizam, prvi u BiH – saopšteno je.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.