Skup okupio eksperte iz BiH i regije: Završeni XI tuzlanski neurološki susreti

by admin
| 9:43

U subotu, 11. juna 2016. godine završeni su jedanaesti tuzlanski neurološki susreti posvećeni nemotornim simptomima multiple skleroze.

Prema riječima načelnika Klinike za neurologiju prof. dr. Osmana Sinanovića na svakih stotinu hiljada ljudi u Tuzlanskom kantonu, 40 osoba oboli od multiple skleroze.

Svi oni mogu imati vidljive ili manje vidljive simptome koji mogu ukazivati na pomenuto neurološko oboljenje, koje se manifestuju kroz depresivno ponašanje, gubitak vida, poteškoće u koncentraciji, probleme sa mokrenjem, seksualne probleme, osjećaj konstantog umora koji nije proporcionalan uloženom naporu i slično. 

Nemotorni simptomi multiple skleroze zavređuju posebnu pažnju, kako zbog svoje raznovrsnosti, tako i zbog specifičnosti u kliničkoj slici. Uzročno liječenje multiple skleroze nije poznato jer i uzrok bolesti je nepoznat, ali se bolest može dobro kontrolisati. Lijekovi koji se propisuju pacijentima sa multiple sklerozom se dijele na lijekove koji se daju u akutnoj fazi bolesti i one koji se daju kaka bi se smanjila progresija bolesti. 

Jedanaesti tuzlanski neurološki susreti održani su u organizaciji Klinike za neurologiju UKC Tuzla, Udruženja neurologa Tuzlanskog kantona i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a pod pokroviteljstvom Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine.

Susreti su okupili predavače, eksperte iz ove oblast iz Zagreba, Osijeka, Beograda, Sarajeva, Mostara, Banjaluke i Tuzle – saopšteno je iz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.