Nova ženska inicijativa Tuzla: U srijedu predavanje “Ishranom i sportom protiv ADHD-a”

by admin
| 5:07

“Ishranom I sportom protiv ADHD-a” naziv je drugog po redu predavanja o ADHD-u koje organizuje Udruženje “Nova ženska inicijativa” u saradnji sa Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Tuzli i Katoličkim školskim centrom “Sv. Franjo” u Tuzli. 
O ovoj temi govoriće:

Alisa Salković – HACCP EXPERT govoriće o temi “Hrana kao lijek za ADHD”.

Odabirom namirnica , po mišljenjima stručnjaka, možemo ublažiti simptome ADHD-a, ali za razliku od zemalja EU na namirnicama koje kupujemo na etiketama nisu naznačena upozorenja .

Dr. Almir Azabagić nutricionista , pružit ćice korisne savjete o prehrani hiperaktivaca. Jasno je da hrana moze biti I lijek ali I poticaj za ADHD

Odabir pravog sporta i aktivnosti za vaše dijete s ADHD-om vrlo je bitno zbog razlike u povećanju fokusa, raspoloženja i samopoštovanja. Tjelovježba može smanjiti simptome ADHD-a.
Mujić Nermina profesorica tjelesnog odgoja govoriće o temi “ Najbolji sportovi za djecu sa ADHD-om”.

Poremećaj pažnje s hiperaktivnošću, poznat i kao ADHD (od engl. Attention Deficit Hyperactivity Disorder), jedan je od najčešćih neurorazvojnih poremećaja dječje i adolescentne dobi. Ovaj poremećaj uključuje povećanu motoričku aktivnost djeteta, koja je praćena neadekvatno razvijenom i lako otklonjivom pažnjom te naglim, nepredvidljivim i impulzivnim reakcijama. Takvo je dijete u razredu nemirno, ometa druge u radu, ne može završiti ni najjednostavniji zadatak, nepažljivo je, uvijek je u nevolji, promjenjivog je raspoloženja, razdražljivo je, ne može održati prijateljstva i sl.

Do dan danas uzrok ADHD-a je nepoznat. Mnogi roditelji često se pitaju gdje su pogriješili u odgoju, međutim oni nisu uzrok takvoga djetetova ponašanja. Danas se smatra kako je uzrok ADHD-a biološki a ne razvojni. Stoga, stručnjaci smatraju kako je uzrok ADHD genetsko naslijeđe iako još nije nađen odgovarajući gen koji bi mogao biti uzrok ADHD-a.

Poticaji ADHD-a , tvrde stručnjaci, može biti I nepravilna ishrana ali I nedovoljna fizička aktivnost.

Predavanje će se održati u srijedu 15. juna 2016. godine u KŠC Sv. Franjo u Tuzli u periodu od 17. do 20. sati.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.