U Banja Luci ostali “praznih šaka”: Meso za Tursku ide samo sa Aerodroma Tuzla

by admin
| 20:45

Izvoz goveđeg mesa iz BiH za Tursku trenutno se odvija isključivo preko “Međunarodnog aerodroma Tuzla”, što znači da do daljeg turski kargo avioni, natovareni govedinom, neće polijetati sa pista u Banjaluci, Sarajevu niti Mostaru – pišu banjalučke Nezavisne novine.

Time je banjalučki aerodrom, sa kojeg se redovni letovi sprovode jedino za Beograd, u ovom poslu ostao praznih šaka, dok se ostali aerodromi mogu osloniti bar na putnički saobraćaj, koji im je lani bio u usponu.

– Izvoz mesa goveda iz BiH u Tursku obavlja firma “Ettat et” Bijeljina, dok na osnovu ugovora o međusobnoj saradnji firme “Bajra” iz Travnika i “Mesoprodukt” iz Bijeljine za ovu firmu vrše usluge klanja i iskoštavanja goveđeg mesa koje se plasira na tržište Turske. Prevoz se vrši sa aerodoroma Tuzla – kazali su za “Nezavisne” iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Međutim, zaposleni i na ostalim aerodromima se nadaju da će i oni biti dio ovog posla. Kada tačno, ne znaju.

U “Međunarodnom aeordromu Banjaluka” ističu da su njihove pretpostavke za nastavak poslova u procesu izvoza mesa za Tursku veće, ili najmanje jednake u odnosu na konkurenciju, te po tom osnovu računaju da će kao takve biti prepoznate i uvažene.

– Samim tim očekujemo nastavak predmetnog posla u bližoj perspektivi – kažu iz “Međunarodnog aerodroma Banjaluka”. 

Kada im se, kako dodaju, 2014. godine pružila prilika za kargo letove od strane turskog kargo avio-prevoznika “MNG Airlines”, potrudili su se da angažuju sve raspoložive ljudske i tehničke resurse kako bi pružili uslugu u skladu sa zahtjevima kupaca i vazduhoplovnim standardima.

– Od kraja 2014. godine pa do kraja 2015. godine, koliko su trajali letovi kargo kompanije “MNG Airlines”, prevezeno je okvirno 5.500 tona rashlađenog junećeg mesa sa našega aerodroma za Tursku, i pri tom nije konstatovan nijedan propust sa naše strane prema učesnicima u realizaciji ovog posla – ističu iz “Međunarodnog aerodroma Banjaluka”.

I sa “Međunarodnog aerodroma Sarajevo” još nisu uspostavljeni kargo letovi pomoću kojih se mesne prerađevine iz BiH izvoze u Tursku.

– Svakako da postoji inicijativa i od strane izvoznika i sa naše strane, ali još nemamo saznanja kada bi se letovi mogli uspostaviti – navela je Sabina Kovač, stručni saradnik za odnose s javnošću “Međunarodnog aerodroma Sarajevo”. 

S druge strane, iz bijeljinskog “Mesoprodukta” kažu da je njihov posao koji se odnosi na izvoz mesa u Tursku preusmjeren za Tuzlu.

– Ranije je to rađeno preko banjalučkog aerodroma, ali pošto je tuzlanskom aerodromu dozvoljeno da se bavi ovim poslom, idemo preko njih, jer nam je Tuzla svega 70 kilometara udaljenosti – kazali su iz “Mesoprodukta”.

Podsjetimo, prvi avion, sa blizu 63 tone namirnica animalnog porijekla, poletio je za Tursku 2. juna sa “Međunarodnog aerodroma Tuzla”, i to je bila prva isporuka mesa iz BiH za tursko tržište nakon višemjesečne pauze zbog afere sa izvozom mesa koje nije porijeklom iz BiH.

U Tursku ćemo, kako je ranije objavljeno, ove godine izvesti blizu 6.000 tona goveđeg mesa. 

(Tuzlainfo.ba) / Foto: Arhiv Tuzlainfo.ba