Nije se pojavila, a tvrdi da jeste: Mještani Divkovića uzalud čekali “nevidljivu” ministricu Editu Đapo

by admin
| 11:19

Pismom upućenom medijima mještani naselja Divkovići, MZ Bukinje su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog, kako navode, neistina i obmana koje su iznesene u javnosti od strane federalne ministrice zaštite okoliša Edite Đapo tokom posjete Tuzli 6.6.2016. godine.

U pismu se navodi:

Naime, nemalo nas je iznenadila vijest da je federalna ministrica posjetila odlagališta šljake i pepela Divkovići 1 i 2 kako je navedeno u informaciji. I da je kako je navedeno „izrazila zadovoljstvo trenutnim stanjem na ovim lokalitetima“. Budući da smo imali saznanja da ministrica Đapo dolazi na odlagališta šljake proveli smo cijeli dan isčekujući delegaciju. Imali smo namjeru upoznati ministricu sa svim negativnim posljedicama, a kojem je lokalno stanovništvo izloženo već nekoliko decenija. Sve veći broj oboljelih od karcinoma, prosječna dob umiranja od 55 godina, zagađeni vodotoci i zemljište samo su dio problema s kojima smo suočeni. A da ne govorimo o obmanama i lažima s kojima smo suočeni već nekoliko godina oko ASACIONO-REGULACIONOG PLANA kojim je predviđeno zatvaranje šljačišta i stvaranje ZELENE OAZE!?

Naime, rukovodstvo TE Tuzla u suradnji s gradskom administracijom po svim koracima koji se (ne)poduzimaju ima namjeru učiniti sve da na ovom područje trajno uništi bilo kakav oblik života. Da to nije prejaka izjava govori činjenica da nije učinjeno ništa na donošenju, a kamoli provedbi Asaciono- regulacionog plana. Također u prilog tome govori i to što nikada nije bilo istinskog partnerstva između lokalnog stanovništa i zagađivača. Ljudski životi i sve negativne posljedice koje trpimo jer nemamo drugog mjesta za življenje stavljeni su u drugi plan. Cilj je jedino novac koji se ostavruje radom TE Tuzla.

Sve to smo imali namjeru reći ministrici Đapo, ali nažalost nismo imali priliku jer je vješto izbjegnut susret s građanima. Ministrica ili je bila nevidljiva kad je dolazila na pomenuta šljačišta ili je namjerno obmanula javnost kako je navodno bila!? Možda se i uplašila svih radioaktivnih  čestica i posljedica s kojima se lokano stanovništvo svakodnevno susreće. Naravno posljedice toga su ubitačne, ali koga to više uopće i zanima.

No nas lokano stanovništvo takav odnos MINISTRICE ZAŠTITE OKOLIŠA neće obeshrabriti da nastavimo ukazivati i boriti se za barem minimum dostojanstvenog života jer ipak ima i onih kojima je stalo do običnog čovjeka – navodi se u informaciji potpisanoj kao “Mještani naselja Divkovići”.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.