Od svoje dvije ruke može se živjeti: Džem, ajvar i pekmez na tuzlanski način

by admin
| 7:35

Muhiba Murić iz Tuzle već desetak godina proizvodi domaće proizvode. U razgovoru za Bportal kazala je da ju je u tome najviše motivisila ljubav, tako da je s vremenom razvila vlastitu bogatu ponudu.

– Pravim sirupe, džemove, ajvar, paradajz-sosove, sirće i pekmez, sve od domaćeg voća i povrća zbog čega garantujem i da je sto posto zdravo. Nije nigdje kupljeno sa strane niti je prošlo kroz nekakve procese. Sve sam to sama napravila svojim rukama i na osnovu svog znanja, kazala nam je Muhiba.

Recepti po kojima pravi svoje prozvode su tradicionalni recepti, na način na koji su to nekada radili naši djedovi i nene, priča nam Muhiba. Otuda je vjerovatno i naslijeđena ta ljubav.

-Ovako su nekad pravili ih i moji roditelji, pa i njihovi. Sve se to kroz život naslijedilo. Moja je želja bila da tu ljubav prenesem i na druge, da sačuvam to što je naše, tuzlansko, bosansko i staro, kaže nam ona.

Muhiba nam je rekla i da to nije ni malo lahak posao, te da treba dosta i vremena i truda i da joj najteže pada kada to neko ne zna cijeniti.

-Moji proizvodi imaju svoju cijenu, ali one su pristupačne i u početku nije mi bilo lahko. Ne cijenimo mi dovoljno svoje. Međutim, s vremenom, stekla sam povjerenje ljudi i svoj vrijedan broj kupaca tako da tvrdim da se od svoje dvije ruke može živjeti, poručuje Muhiba.

Svoje proizvode Muhiba Murić je, zajedno sa drugim proizvođačima, izložila i u nedavno otvorenom Centru za promociju tipičnih proizvoda sjeveroistočne Bosne u Tuzli. Nada se da će i na ovaj način poboljšati promociju domaće proizvodnje i svojih proizvoda. Njene proizvode možete često naći izložene i na Brčanskoj malti, ispred tržnog centra Sjenjak, zajedno sa proizvodima drugih vrijednih bosanskih žena.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.