Energa 2016: Kompanije iz Češke traže partnere u BiH

by admin
| 16:12

Češka je zemlja partner ovogodišnjeg sajma “Energa” koji se od 07. do 09. juna/lipnja održava u Tuzli. U okviru Sajma se predstavlja sa 19 kompanija, smještenih u centralnom izlagačkom prostoru sajma.

Kolektivni nastup čeških kompanija je realizovan putem Ambasade Češke Republike u BiH i državne agencije za promociju izvoza Czech Trade.

“Naša saradnja i epitet zemlje partnera je rezultat uspješne prezentacije naših firmi na prošlogodišnjem sajmu u Tuzli. To je dokaz da mnoge češke kompanije pridaju veliku važnost energetskom sektoru BiH, a njihova očekivanju su uspostavljenje veza sa lokalnim partnerima. Ove kompanije uglavnom predstavljaju područja rudarstva, inžinjeringa, saobraćaja, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i drugog”, istakao je Petr Kašička, Šef Trgovinskog i ekonomskog odjeljenja Ambasade Republike Češke u BiH.

Czech Trade osnovana od strane Ministarstva industrije i trgovine Republike Češke je agencija za podsticajne trgovine, koja ima preko 50 predstavništva širom Evrope i  svijeta. Na čelu  predstavništva Chech Trade-a koje se  nalazi se u Podgorici, a  pokriva Bosnu i Hercegovinu je Izudin Gušmirović koji je istakao važnost ovakvih privrednih susreta.

“Sajam ‘Energa’ je prepoznat od strane čeških kompanija kao potencijal za pronalaženje partnera među renomiranim firmama u Bosni i Hercegovini iz oblasti energetike. Tradicionalno dobri odnosi između Češke republike i Bosne i Hercegovine moraju se produbljivati i u oblasti ekonomske saradnje, a ovakva manifestacija je primjer kako ekonomska saradnja dviju zemalja može intezivirati. Ovakav odziv čeških kompanija pokazuje da interesovanje za ovo tržište i ovu oblast postoji, što je dobar osnov za obostranu saradnju”, kazao je Gušmirović.

Prisustvo čeških kompanija na ovom sajmu je veoma značajno što mogu i pokazati konkretni projekti aktuleni u okviru termoenergetskog sektora u BiH koji  predstavljaju veliki izazov za češke kompanije i investitore.

Potencijalni partneri na zajendičkom štandu čeških kopanija mogu pronaći slijedeće izlagače: Průmyslová keramika s.r.o., PSP Engineering a.s., TEMAC a.s, ZK – TERMOCHEM s..r.o., ZVVZ-Enven Engineering, a.s., INCO engineering s.r.o. – ENVIRMINE-ENERGO, a.s., RSBP spol. s r.o., DOOSAN ŠKODA POWER, GEOtest , FERRIT, ENVIROS, ETD TRANSFORMÁTORY, BLUETERM i druge.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.