Tuzla: U Udruženju “Zemlja djece u BiH” osnovan Budi muško klub

by admin
| 11:30

Udruženje „Zemlja djece u BiH“ u 2016. godini započelo je sa implementacijom programa za mlade muškarce srednjoškolce. Program specifičnog naziva “Budi muško” podrazumijeva edukaciju mladih okupljenih u klub, a na različite teme od značaja za mlade ljude.

Mladići koji su promocijom programa u tri tuzlanske srednje škole pristali da postanu članovi kluba prošli su dvodnevni edukativni trening. Trening je realizovan uz pomoć  istaknutih stručnjaka Udruženja „Perpetuum Mobile“ iz Banja Luke, te su tokom treninga imali priliku da se edukuju u odnosu na teme nasilja generalno, rodnog nasilja, seksualnog i reproduktivnog zdravlja, alkoholizma i narkomanije, ali i usvojili određena znanja i vještine iz oblastikomunikacije i stvaranja modaliteta prevazilaženja sukoba među vršnjacima u radu.

Metodologija  rada sa mladićima preuzeta je od strane Care International, a glavni resurs i model rada izvođen je prema već ranije razvijenom Priručniku M.

Mladići su osposobljeni da dalje prenesu znanja na mlade muškarce kroz srednje škole, kao  i kroz dnevni centar Udruženja, odnosno satelitske centre na terenskoj lokaciji Kiseljak.

Tokom ljetnih mjeseci mladići će započeti sa preventivnim aktivnostima kroz Dnevni centar i na terenskim lokacijama, dok će od nove školske godine zabilježiti i prve aktivnosti radioničarskog tipa u školskom okruženju.

Cjelokupan program zamišljen je kao trogodišnja priča koja će podrazumijevati učenje i razmjenu znanja unutar kluba i izvan njega, a nadasve sticanje neraskidivih prijateljskih veza i povjerenja.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.