Protiv šljačišta u Šićkom Brodu: Predstavnici HDZ-a u posjeti naseljima u blizini TE Tuzla

by admin
| 19:49

Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja u ponedjeljak je u Tuzli održao radni sastanak s predsjednicima gradske i općinskih organizacija HDZ BiH u Tuzlanskom kantonu: Ivicom Kovačevićem (Tuzla), Matom Matijevićem (Srebrenik), Vinkom Pavlovićem (Drijenča-Čelić), i Jozom Tunjićem (Lukavac).

Sastanku su nazočili i član predsjedništva HDZ BiH i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić te Zvonimir Banović, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli.

Predsjednici organizacija razgovarali su s ministrom Martićem o poduzećima s područja Tuzlanske županije koja su u procedurama za obavljanje poslova vezana za resor prostornoga uređenja s federalne razine, a čija proizvodnja uvelike utječe na kvalitetu života u mjestima i lokalnim zajednicama u njihovoj neposrednoj blizini. Također se razgovaralo i o nekim infrastrukturnim objektima čija bi prostorna prilagodba bila nužna usljed poremećaja nastalih u poplavama i klizištima. U žižu zanimanja dospjela su energetska postrojenja te s njima povezana postojeća i buduća šljačišta.

Ministar Martić je obišao šljačište tuzlanske Termoelektrane u Divkovićima gdje su mu mještani izrazili veliku zabrinutost zbog veoma lošeg ekološkog stanja, a koje je izraženo i zbog nepoštivanja procedura.

Mještani Bukinja upoznali su ministra Martića sa svim lošim posljedicama koje prouzrokuju odlagališta šljake i pepela na tom području te istaknuli očekivanja da se nadležno ministarstvo snažnije uključi u pogledu poštivanja svih procedura koje nalažu zakonske odredbe. Mještani su istaknuli kako upravo oni svojim životima plaćaju javni interes proizvodnje električne energije, a da je posljedica toga sve više oboljelih od karcinoma, prosječna dob umiranja 55 godina, zagađeno zemljište i voda te otrovne čestice koje svakodnevno lebde u zraku.

Ministar Martić susreo se i s mještanima Donjeg Bistarca koji su izrazli negodovanje i rezulutno odbili bilo kakvu priču o izgradnji novog šljačišta na bivšem PK Šićki Brod, a koje bi trebalo zauzimati površinu od preko 100 hektara. Mještani navode kako bi koncetracija već postojećih i novog šljačišta značila uništenje normalnih uvjeta za život, a da se posljedice po život običnog čovjeka mogu vidjeti na primjeru Bukinja, Šićkog Broda, Husina, Ljepunica i ostalih mjesta koja gravitiraju oko postojećih odlagališta šljake i pepla.

U okviru posjete izražena je i potreba veće potpore u obnovi uništenih infrastrukturnih objekata koji su oštećeni usljed poplava i klizišta te je zatraženo da se kroz različite programe koje ima Vlada FBiH prepozna i ovo područje – saopšteno je iz Ureda za informiranje ŽO HDZ BiH Soli.

(TI)