Investicija od 7 miliona KM: UKC Tuzla obnavlja zastarjelu medicinsku opremu

by admin
| 16:09

Ugovorom o sufinansiranju nabavke medicinske opreme između Vlade Tuzlanskog kantona i JZU UKC Tuzla u iznosu 3.300.000,00 KM bit će dugoročno riješen problem zastarjele opreme koja je u funkciji duže od standardnog vijeka trajanja i nabavke dijela opreme u cilju održavanja dostignutog standarda kvaliteta zdravstvenih usluga koje pruža UKC Tuzla.

Također bit će stvoreni uslovi za uvođenje potpuno novih zdravstvenih usluga koje nije moguće ostvariti ni u bilo kojoj drugoj zdravstvenoj ustanovi u Bosni i Hercegovini.

Realizacijom ovog projekta, dugoročno će se riješiti značajan dio problema koje Ustanova ima sa starijom medicinskom opremom, a koji se ogledaju u povećanim troškovima održavanja, nemogućnošću atestiranja i nedostatka rezervnih dijelova.

Nabavka medicinske opreme procijenjena je u vrijednosti 7.000.000,00 KM bez PDV-a, a planirano je da se sredstva za finansiranje predmetne nabavke obezbijede u periodu od 2016. do 2020. godine. Dio sredstava finansirat će UKC Tuzla iz svojih sredstava dok će Vlada TK podržati projekat izdvajanjem preko takozvanih kapitalnih ulaganja.

Riječ o projektu od najšireg društvenog značaja, koji će omogućiti Ustanovi da i u budućnosti odgovori svojim društvenim zadacima koji se, prije svega, odnose na zaštitu zdravlja stanovništva, kao što je to i do sada uspješno radila.

(Tuzlainfo.ba)