Vlada TK: Uvode se mjere sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama

by admin
| 15:07

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila nacrt Zakona o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Zakonom se utvrđuju mjere za sprječavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i u vezi sa sportskim priredbama  kao i obaveza organizatora i ovlaštenja nadležnih organa u provođenju tih mjera na području Tuzlanskog kantona.

Osnovni razlozi za donošenje ovog zakona proizašli su iz potrebe da se oblast koja obuhvata pitanja koja se odnose na sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama uredi u Tuzlanskom kantonu, s obzirom na to da ova oblast trenutno u Bosni i Hercegovini nije regulisana na jedinstven način.

Donošenje ovog zakona predviđeno je i Programom rada MUP TK-a za 2015 i 2016. godinu, pored kojeg su planirane i izmjene i dopune i druge zakonske legislative Tuzlanskog kantona, po kojoj postupaju i koje u svom radu koriste službenici MUP TK-a, te njeno usaglašavanje sa pozitivnim zakonskim propisima na federalnom i državnom nivou.

Zakonom o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama su, između ostalog, propisane i regulisane obaveze organizatora sportskih priredbi, obaveze gostujućeg sportskog kluba, standardi koje moraju ispunjavati sportski objekti i sl., te mjere koje poduzima Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona povodom održavanja sportske priredbe, te kazneno-pravne sanckije za prekršioce odredbi Zakona.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.