Počinje sajam „Energa 2016“: Tuzla domaćin velikog energetskog događaja

by admin
| 20:01

Specijalizirani sajam energetike “Energa 2016”, bit će otvoren sutra 7. juna/lipnja 2016. godine, u SKPC Mejdan u Tuzli, gdje će se u tri sajamska dana na 6.000 m2 okupiti više od 100 izlagača iz 10 evropskih zemalja.

Zemlja partner šestog izdanja „Energe“ je Republika Češka, koja će putem Ambasade Češke Republike u BiH i državne agencije za promociju izvoza Czech Tradea, u okviru kolektivnog nastupa „Češka Republika –zemlja partner“ predstaviti 19 svojih kompanija.

Organizator, Tuzlanski sajam sa svojim stalnim partnerima je tokom šest godina „Energu“ uspio izgraditi kao regionalno prepoznatljiv sajamsko-konferencijski događaj, koji svake godine rezultira B2B poslovnim susretima, na kojima se ostvaruju direktni kontakti i potpisuju brojni ugovori.

Organizatori su istakli i kvalitetan konferencijski program koji će u tri sajamska dana tretirati brojna pitanja i odgovore iz oblasti energetskog sektora.

Prvog dana sajma najviše pažnje će privući panel „Strateški pristup investiranju u energetski sektor BiH“ koji će tretirati više podtema kao što su: Razvoj prenosne mreže u BiH, Investicijski ciklus kapitalnih ulaganja JP Elektroprivreda BiH i EP HZHB, Planovi ulaganja i modernizacije rudnika uglja i dr.

Drugog sajmskog dana, u srijedu 8. juna/lipnja centralne konfenrencijske teme su: „Evropski sistem trgovanja emisijama (EU ETS)) – perspektive trgovanja emisijama“ i „Energetska efikasnost u zgradarstvu – generator ekonomskog razvoja BiH“, te prezentacija prioekta „Energetska efikasnost u BiH (BEEP)“.

Trećeg sajamskog dana bit će prezentirana dva projekta „Osnivanje Virtualnog instituta za energiju BiH“, te „Analize i definisanje konretnih mogućnosti korištenja degradiranog rudničkog zemljišta za razvoj MSPA na području SI BiH“.

Sajam će svečano biti otvoren sutra, 7. juna/lipnja u 11.00 sati u prezentacijskom prostoru, a brojnim zvanicama će se obratiti predstavnici svih nivoa vlasti, privrednih komora i diplomatskog kora u BiH.

Prisustvo sajamskim sadržajima je besplatno, ali uz prethodnu registraciju putem sajamske web stranice www.tuzlanskisajam.ba ili na sajamskom infopultu u SKPC Mejdan.

Program „Energa“ organizuje Tuzlanski sajam d.o.o. Tuzla, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Tuzlanskog kantona. Partneri su  Vanjsko/ Spoljno trgovinska Komora Bosne i Hercegovine i Privredna/ Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

(Tuzlainfo.ba)