Usvojen Zakon o visokom obrazovanju TK: Rektoru oduzeta nadležnost za novčana kretanja

by admin
| 13:08

Skupština TK danas je usvojila novi Zakon o visokom obrazovanju TK. Istaknuto je da je prijedlog Zakona znatno poboljšan u odnosu na nacrt, te da je usvojen najveći broj primjedbi koje je uputila akademska zajednica i ostali relevantni subjekti. Tačnije, usvojeno je 80% prijedloga koji su proizašli iz desetodnevne javne rasprave.

Najveći broj kritika poslanika odnosio se na izbor rektora, pri čemu su istakli da sam čin nije dovoljno autonoman, što je resorni ministar Zlatan Muratović opovrgao uz objašnjenje da rektora bira Senat univerziteta koga sada čine 33 člana. Novina je i ta da će na imenovanje dekana fakulteta od sada saglasnost morati dati i rektor.

Inače, ovo je četvrti zakon koji reguliše oblast obrazovanja na TK. Prethodno su usvojeni zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i onaj koji reguliše obrazovanje odraslih.

Jedna od značajnih izmjena koje predviđa Zakon o visokom obrazovanju tiče se funkcije finansijskog direktora univerziteta, koja do sada nije postojala. Finansijski direktor od sada će od rektora preuzeti nadležnost za sva novčana kretanja na univerzitetu.

(TI/RTV7)