Ramazanska poruka muftije tuzlanskog: Popravimo stanje siromašnih, iznemoglih, bolesnih…

by admin
| 11:38

Muftija tuzlanski Vahid-ef.Fazlović, uputio je ramazanksu poruku vjernicima u kojoj se navodi:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Uzvišenom i Milostivom. Njegovoj se milosti i uputi skrušeno nadamo. Selame upućujemo posljednjem navjestitelju dobra i mira na Zemlji, našem uzoru Muhammedu, alejhisselam, njegovoj časnoj porodici i njegovim plemenitim sljedbenicima u svim vremenima. Allahova milost neka obuhvati sve ljude i sve stvoreno na Zemlji.

Poštovana braćo i sestre, dragi prijatelji.

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, Upute za ljude, i jasnih dokaza Prave Staze, i lučenja Istine od neistine… Gospodar svjetova je time uzdigao ovaj mjesec iznad ostalih i Svoje brojne blagodati ljudima upravo u njemu darovao.

U blagoslovljenom ramazanskom vremenu ljudima je Allah Sveznajući obznanio zapovijed da uče, da se obrazuju i da saznaju o sebi i svijetu u kome žive. Zapovijedio je i da to čine u Njegovo ime, kako ne bi zastranili i iskusili bolne posljedice svojih grijeha.

Zato neka nas blagoslovljenost ovoga mjeseca potakne da dublje spoznamo i posvijestimo važnost naše zemaljske misije koju kao muslimani imamo: da širimo mir i dobro u svojim porodicama, u zajednici u kojoj živimo, u našem društvu i među svim ljudima.

Prihvatimo kao svoju radosnu obavezu da u ovome mjesecu posvjedočimo privrženost principima naše vjere, da u pokornosti Uzvišenom Allahu doživimo najveće blagodati kojima nas je On obasuo i da naše živote i naše domove obasja ramazansko svjetlo i toplina. Neka post osvježi i osnaži i naše tijelo i naš duh, a namazi i drugi ibadeti učvrste u našem ustrajnom hodu ka dobru.

Naš Poslanik, alejhisselam, bio je u ovom odabranom mjesecu najdarežljiviji čovjek. U svim dobrima ovog svijeta koja su nam data, udio imaju i drugi ljudi. To je volja Onoga Koji sve dariva i u tome je kušnja za ljude. Stoga nipošto ne smijemo zaboraviti da našim dobrim ramazanskim djelima olakšamo i popravimo stanje siromašnih, iznemoglih, bolesnih i drugih kojima je naša pomoć potrebna.

Allaha Uzvišenog molimo da nam podari Svoju plemenitu milost i nagradu.

Ramazan šerif mubarek olsun. 

(Tuzlainfo.ba)