Sletio prvi avion: Kreće izvoz mesa sa Aerodroma Tuzla u Tursku

by admin
| 19:13

Na pistu Međunarodnog aerodroma Tuzla sletio je danas prvi avion teretne avio–kompanije “Turkish Cargo”, koja djeluje u sastavu svjetskog giganta “Turskish Airlinesa”, čime je zvanično iz naše zemlje počeo izvoz prvih tona mesa u Republiku Tursku.

Današnjim činom otpočela je realizacija ranijeg dogovora, po kojem je ova prijateljska država otkupila od naših proizvođača velike količine mesa pod povoljnim cijenama, te na taj način pomogla bh. proizvođačima.

Slijetanju aviona i utovaru 63 tone mesa, prisustvovao je i kantonalni premijer Bego Gutić, turski ambasador u BiH Cihad Erginay, direktor tuzlanskog Aerodroma Rifet Karasalihović i mnogi drugi predstavnici vlasti i privrede.

-Do kraja novembra očekujemo izvoz 5.700 tona. Ovdje imamo rashladnu komoru, kapaciteta 4.500 kubika gdje možemo smjestiti 65 tona mesa. Ta komora je bila potrebna kao tehnički preduvjet da bi dobili saglasnosti za izvoz namirnica animalnog porijekla  – kazao je Karasalihović, ističući da je današnji dan historijski, ne samo za proizvođače, distributere i uvoznike mesa, nego i za sve buduće partnere iz Turske i susjednih zemalja.

Premijer Gutić je kazao da je posebno sretan jer je krunisana jedna aktivnost koje je vođena godinu dana.

-Ovaj aerodrom je jedna velika šansa za privredni razvoj Tuzlanskog kantona. Očekujemo da on bude jedna vrsta motora privrednog razvoja, posebno u poljoprivredi da pokrene proizvodnju koja je bila na niskom nivou. Očekujemo da MAT postane lider u kargo transportu u cijeloj BiH – kazao je Gutić.

Ambasador Erginay je istakao da je povod zbog čega su se danas okupili na tuzlanskom aerodromu od velike časti.

-Turska je odredila kvotu od 15.000 tona mesa. To je jedan od jako bitnih poduhvata koji će dati velikog doprinosa razvoju stočarstva i poljoprivrede u BiH, i mi smo odlučni da nastavimo te poduhvate. Drugi razlog je činjenica da u okviru cargo transporta Turkish Airlines realizira prvi let sa tuzlanskog međunarodnog aerodroma. To sve ne bi moglo bez direktora i svih ljudi iz Vlade TK. Želim zahvaliti i organima na državnom i entiteskom nivou, da nije bilo i njihove podrške ovo se ne bi moglo ostvariti  – kazao je ambasador, piše Bportal.

(Tuzlainfo.ba)