Od ajvara i pekmeza do stare nošnje: Duh tradicije sjeveroistočne Bosne u centru Tuzle (FOTO)

by admin
| 13:26

U blizini Sonog trga i Elektrotehničkog fakulteta, u samom centru Tuzle, danas je svečano otvoren Centar za promociju tipičnih proizvoda sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.

Pored promociije bogate ponude proizvoda, otvaranje Centra usmjereno je na podizanje nivoa svijesti javnosti o potrebi zaštite tradicionalnog bh. bogatstva, kontinuirano promovisanje, dalji razvoj  komercijalizacije i  konkurentnosti tradicionalnih – tipičnih proizvoda sjeveroistočne BiH.

-Ideja otvaranja Centra za razvoj tipičnih proizvoda nastala je još 2012.godine kada smo radili na implementaciji projekta za EU, razvoj tipičnih proizvoda sjeveroistočne Bosne i zlatiborskog okruga. Tada smo formirali jednu neformalnu mrežu za razvoj, i samim tim radom unutar mreže i na tom projektu prepoznali smo neke potrebe u procesu proizvodnje, a kao jedna od potrebe jeste grupacija, odnosno organizacija koja će se brinuti o razvoju tipičnih proizvoda. Sve je to prethodilo otvaranju ovog Centra na kojeg smo zaista posebni – kazala nam je Dinka Huremović, direktorica udruženja Bosper Tuzla i predsjednica Upravnog odbora Klastera za razvoj tipičnih proizvoda sjeveroistočne BiH.

 U Centru ćete naći tradicionalne prehrambene proizvode kao što su pekmezi od jabuka, bestilj ili recelj, pekmez od šljiva, suhe šljive, med, suhi sir, sir iz čabra, bosanski sudžuk, suho meso, ajvar. Poseban izložbeni dio Centra čine stalne postavke starih i umjetničkih zanata kao što je gračanička kera, ćilimi, drvorezbarski, grnčarski, kovački i korparski proizvodi, kao i stare i umjetničke, odjevne i druge rukotvorine.

-Ono što smo mi predstavili u našem Centru jesu proizvodi koji se proizvode u našim seoskim domaćinstvima i poljoprivrednim gazdinstvima, i to su uglavnom mali obimi proizvodnje ali mogu predstavljati mogućnost daljnjeg razvoja ruralnih područja naše zemlje – priča nam  Dinka.

Iako je Centar za sada samo izložbenog karaktera, namjera je da već početkom jula preraste i u prodajni centar. Posebno je važno što će Centar snažno povezati značaj razvoja tipičnih proizvoda za razvoj turizma i obrnuto.

Vrata Centra će biti otvorena svakim radnim danom od 8 do 16 sati, te kako je istaknuto ovaj objekat će predstavljati resurs grada Tuzle, ne samo za promociju proizvoda nego i za promociju manifestacija, te je tako već u planu organizacija večeri bosanske poezije, kao i bosanskih zanata.

Posjetite novootvoreni Centar i uživajte u starinskom i tradicionalnom duhu Bosne.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.