Anketa među tuzlanskim srednjoškolcima: Četvrtina ispitanika se izjasnila kao pušači!

by admin
| 21:01

U sklopu akcije obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv pušenja, volonteri Crvenog križa/krsta Tuzla su sproveli anketu među učenicima Srednje medicinske škole.

Anketirano je ukupno 144 učenika, od toga 53 muškog i 91 ženskog spola, a svi ispitanici su starosne dobi 15-18 godina.

Rezultati govore da se čak 24,3% maloljetnih učenika izjasnilo kao pušači dok je 46,5% učenika probalo nekoliko cigareta. Većina učemika ispuši do 10 cigareta dnevno dok 14,2% konzumira preko 20 cigareta na dan.

Kao najčešće razdoblje u kojem počinju da puše navode period između 5. razreda osnovne škole do 2. razreda srednje škole (87,2%) dok je 7,9% ispitanika počelo da puši i prije tog razdoblja.

Najčešći navedeni razlog zbog kojeg su počeli da puše jeste dosada i stres ,a to su takođe i najčešći razlozi zbog kojih i nastavljaju sa tom lošom navikom.

48,5% ispitanika navodi da je kvalitet odlučujuća stavka pri izboru cigareta, 25,7% prednost daje pojedinim markama cigareta; 17,15% najviše pažnje posvećuje cijeni cigareta a 11,4% ispitanika navode da je izgled pakovanja odlučujući pri izboru cigareta koje kupuju.

Većina ispitanika (65,4%) sedmično potroši do 10 KM na cigarete dok 13,8% potroši preko 40 KM sedmično.

Na pitanje da li su pokušali prestati pušiti 37,8% je odgovorilo da su pokušali i uspjeli u tome; 21,6% su pokušali ali bez uspjeha dok 40,5% su odgovorili da nisu pokušali i da čak ni ne razmišljaju o tome.

48,6% ispitanika, pretežno nepušači, navode da su u potpunosti upoznati sa negativnim posljedicama pušenja; 36,8% su površno upoznati a 14,58% navode da nisu upoznati dok neke čak i nije briga o tome.

Na pitanje: „Da li vam smeta duhanski dim?“ 57,64% ispitanika je dalo potvrdan odgovor; 24,3% su se izjasnili da im duhanski dim ponekad smeta dok 18% ispitanika uopšte ne smeta duhanski dim. Oko 5% ispitanika su se izjasnili da ih nerviraju ljudi koji se bune zbog duhanskog dima.

Obzirom da su svi anketirani ispitanici maloljetne osobe, rezultati su upozorenje da je dobna granica za pušače sve niža.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.