Tuzla je uz Prijedor: Mladi obilježili Dan bijelih traka

by admin
| 13:47

U organizaciji Omladinskog pokreta Revolt, Tuzlaci su obilježili Dan bijelih traka, kojim se podsjeća na stravičan genocid, progone, ubistva i silovanje Bošnjaka na području Prijedora tokom agresije na BiH.

U organizaciji je učestvovala i inicijativa “Jer me se tiče”, a na tuzlanskom Korzou članovi ovih grupa prolaznicima su dijelili bijele trake, te izveli kratki performans.

-Noseći danas bijelu traku, šaljete poruku solidarnosti sa žrtvama, sa porodicama žrtava. I, osim toga, šaljete poruku borbe protiv diskriminacije žrtava i negiranja zločina bez obzira na nacionalnu, vjersku i etničku opredjeljenost samih žrtava. Jako je bitna potreba da govorimo u Prijedoru, jer u toj opštini nisu puno toga uradili. Ove godine Kozarski vjesnik nije dozvolio da se objave imena 102 ubijene djece, što je strašno, kao što su i prošle godine, pod poktoviteljstvom grada Prijedora, dali nagradu osuđivanom ratnom zločincu, dok roditelji nemaju dozvolu da ubijenoj djeci izgrade spomenik – kazala je Elmira Begić, aktivistica Revolta.

Inače, na ovaj način Dan bijelih traka u Tuzli obilježava se već četvrtu godinu.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.