UKC Tuzla: Obilježene 123 godine Ginekološke službe u Tuzlanskom kantonu

by admin
| 10:33

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla održana je promocija Dana Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla. Tokom ceremonije obilježavanja predstavljeni su počeci razvoja ginekološke medicine i razvoja Ginekološke službe Tuzlanskog kantona.

Prof.dr. Nisveta Alispahić je ovom prilikom predstavila svoj rukopis “Dr. Teodora Krajewska”, koji je posvećen utemitelju prve Ginekološke službe za Tuzlansku regiju. Premariječima prof. dr. Alispahić Ginekološka služba u Tuzli sa radom je započela prije 123 godine, dolaskom dr. Teodore Krajewske i to predstavlja razlog što je obilježavanje Dana klinike posvećeno njoj.

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, prof.dr.med.sci. Dženita Ljuca u svom obraćanju je istakla da klinika ide krupnim koracima osavremenjavanja rada, te da se uvode novi trendovi iz oblasti ginekologije i perinatologije, ali i edukacije ljekara i drugog medicinskog osoblja.

“Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo je 114 zaposlenih, od toga je 28 ljekara. Prosječna starost ljekara je 46, 5 godina, a sestara 43,5 godina što nas uvrstava u red mlađih klinika. Samo u toku prošle godine kroz Prijemno odjeljenje klinike prošlo je gotovo 12000 pacijentica. Imali smo 3674 porođaja, te oko 2000 operativnih zahvata. Napravljena je reorganizacija rada ambulanti na Polikliničkom dijelu i uveden je rad novih ambulanti. Također, uvedeni su i novi protokoli rada u pojedinim organizacionim jedinicama. A kao rezultat stručne saradnje sa ljekarima referentnog centra za maligne bolesti Klinike za ginekologiju KBC-a Rijeka na našoj klinici, po prvi puta, urađeni su visokosofisticirani laparoskopski zahvati koji su vrh u operativnoj ginekologiji”, rekla je prof. dr. Ljuca. Također je istakla da će Klinika za ginekologiju i akušerstvo biti otvorena za svaku vrstu saradnje, kako za zdravstvene institucije u državi i regiji, tako i za širu zajednicu.

Obilježavanju Dana klinike prisustvovao je veliki broj gostiju i zaposlenika, među kojima su bili i zaposlenici u penziji. Pored prof. dr. Nesvete Alispahić, koja je u ovoj Klinici dugi niz godina obavljala dužnosti načelnika, prisutan je bio i prof. dr. prof. dr. Jovan Petrov, koji je također radio na mjestu načelnika Klinike

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.