BKC Tuzla: Odigrana predstava “Hipertenzija”, tragikomična priča Svetislava Basare

by admin
| 4:34

Sinoć je u BKC-u Tuzla odigrana predstava „Hipertenzija“ prema djelu i režiji  savremenog srbijanskog književnika Svetislava Basare.

Predstava je satiričnog karaktera, a govori o političkim događanjima u službama državne bezbjednosti  Srbije u posljednih 30 godina.

Prema riječima glumca Predraga Ejdusa, koji igra ulogu policajca u penziji,  u ovoj predstavi se pokazuju „dvije Srbije“, jedna je ortodoksna – nacionalistička i postkomunistička, a druga predstavlja liberalnu i demokratsku misao.

„Mi u ovoj predstavi razlažemo sve bitnije političke i društvene događaje koji su se dešavali u Srbiji. Ova predstava je komična, ali s jedne strane je i tragična,  a naš cilj je da kroz nju pokažemo „spinovanje“ nacionalizma.“ – kazao je Predrag Ejdus.

Basarina „Hipertenzija“ je do sada imala više od 80 izvođenja širom Srbije ali i zemalja regiona. Zbog interesovanja publike bila je i na redovnim repertoarima u pozorištima u Beogradu i Novom Sadu.

Zajedno sa Ejdusom, svoje glumačko umijeće pokazao je i  Branislav Trifunović koji u ovoj predstavi u ulozi Igora Furtule.

Na press konferenciji koja je održana prije predstave Trifunović je najavio dobru zabavu za publiku, a tokom predstave sa svojom ekipom to je i potvrdio.

„Imam sreću da radim i igram ovu predstavu sa Predragom Ejdusom ali i sa Svetislavom Basarom. Smatram da je duhovitost jedini način da ispričamo ovu priču i siguran sam da ćemo u tome i uspjeti“- kazao je Trifunović.

(Tuzlainfo.ba/A. Šiljković) / Foto: RTV Slon

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.