„Interaktivne otvorene škole“ (MIOS) Tuzla: Konferencija i radionice okupili 100 učesnika

by admin
| 4:47

Međunarodno udruženje „Interaktivne otvorene škole“ (MIOS) Tuzla ove sedmice je u Hotelu Tuzla organiziralo konferenciju pod nazivom „Otvorena škola u zajednici – škola za sve“ na kojoj je više od 100 učesnika pratilo dva predavanja i radilo na pet radionica za nastavnike.

Prvo predavanje pod nazivom „Kvadratni kilometar obrazovanja“ održao je Sascha Wenzel (Saša Vencel) iz njemačke Freudenberg (Frojdenberg) fondacije. „Kvadratni kilometar obrazovanja“ je desetogodišnji program nastao u Njemačkoj 2006. godine s ciljem stvaranja jednakih prilika za svu djecu i mlade u urbanim i ruralnim područjima.

Drugo predavanje održala je Chris Jones iz Centra za izvrsnost otvorenih škola u zajednici (ICECS) iz Velike Britanije na temu uloge liderstva i uključivanja roditelja u razvoj škole.

Radionice su bile posvećene „Otvorenim školama u zajednici“, „Servisnom učenju“, „Projektnoj nastavi“, „Kompetencijama za kreiranje inkluzivnog odjeljenja“ i „Interaktivnim metodama“.

Zaključci konferencije su da da se kroz unapređenje kompetencija svih uključenih u obrazovni proces mogu prevazići prepreke I da škola I zajednica trebaju uspostaviti bolje međusobno povjerenje. Također je zaključeno da savremene tehnologije mogu puno pridonijeti u savremenim obrazovnim metodama i da organizacije civilnog društva mogu ojačati resurse škola za otvaranje prema zajednici.

Direktorica MIOS –a Edina Malkić izjavila je: „Drago mi je da ova konferencija uspjela aktuealizirati pitanje spremnosti škola da pripremaju djecu za budućnost i tržište rada i da su prezentirani zaključci nakon diskusije i tokom radionica aktuealizirali pitanje razvoja škole, uspostavljanje partnerstva škole i zajednice, bitnosti uključivanja roditelja u obrazovni proces te nastavničkih kompetencija, kako bi se moglo odgovoriti potrebama djece, tržista rada i ostalih kojih se odgojno obrazovni proces tiče“.  

Škole koje su učestvovale na konferenciji prošle su MIOS edukacije u prvom ciklusu u oblastima iz kojih su održane radionice, a krajem 2016. godine bit će održana konferencija za škole koje trenutno učestvuju u drugom ciklusu edukacija.

Konferencija se održala uz podršku Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke.

(Tuzlianfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.