Da se nikad ne zaboravi: Tuzla obilježila dan stradanja svoje mladosti

by admin
| 11:11

 

Danas se navršila 21 godina od ubistva 71 mlade osobe na Kapiji, granatom ispaljenom sa Ozrena od strane četničkih vojnih formacija. Esma Slijepčević, sa suzama u očima, 21. godinu za redom, prisjetila se najtužnijeg datuma u historiji grada soli.

Njen sin Asim, samo dva dana prije tragedije, napunio je 20 godina.

-Popili smo kafu to jutro. Bio je veseo. Vratio se iz grada i govorio mi kako je sretan što vidi puno omladine i lijepih djevojaka. Taj dan inače, pamtili smo kao Dan mladosti. Navečer sam mu napravila burek i sirnicu. Pojeo je burek, a rekao da mu sirnicu podgrijem. Kazao mi je: “Ne mogu sad mama, pojest ću je kad se vratim”-prisjeća se Esma kroz suze.

-Kada je pošao u grad, tražio je da mu dam ličnu kartu i sat. To je posljednje što su mi vratili nakon što je poginuo-prisjeća se Esma.

Brojne porodice žrtava, rodbina, prijatelji, poznanici, te predstavnici raznih nivoa vlasti, položili su cvijeće na Aleji mladosti. Među njima je, kao i svake godine, pozdravivši se sa porodicama žrtava, bio i ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić. Njega, kao i mnoge porodice, boli činjenica da se jedini odgovorni još uvijek nalazi na slobodi.

-Samim ti što se Novak Đukić šeta po Srbiji nemožemo biti zadovoljni. To nije pravda, ali to je politika Srbije. Jedno govore, drugo rade. To je naša sudbina, a ni mi kao država nismo ojačali, kako bi se državnički borili za te stvari. Vrijeme liječi sve, samo je pitanje da li ćemo to dočekati. Ja nisam za princip građenja povjerenja i pomirenja na samo jednoj istini. Ali, oni koji su ubijali, moraju to sebi priznati i svi jednako biti kažnjeni-kazao je Bešlagić.

Nakon Aleje mladosti vcijeće je položeno i na mjestu stradanje tuzlanske omladine, gdje su, kao i svake godine, pročitana imena svih stradalih civila tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Za ovaj zločin, sramnom kaznom od 20 godina osuđen je samo general srpske vojske Novak Đukić, koji se nakon puštanja na liječenje od strane Suda BiH, nalazi u bjekstvu u Srbiji.

Na Kapiji je 25. maja 1995. godine ubijena 71 osoba prosječne starosti 23 godine, a najmanje 120 civila je ranjeno.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.