Porodična firma iz Tuzle ispunjava slatke želje: Auto, štikla, torbica – sve čokolada

by admin
| 8:02

Zamislite auto od čokolade ili možda torbicu, štikle, loptu, kašiku, mobitel ili neku figuru iz omiljenog crtanog filma vas ili vaše djece – piše Osobođenje.

 

Sad zamislite da to stvarno postoji i da to neko zaista pravi, a da nam je to, pritom, skoro nadohvat ruke.

Belgijska čokolada

Naime, mali porodični biznis u Tuzli, pokrenut u decembru prošle godine, pravi upravo ono što je nabrojano ranije, ali i mnogo više od toga.

– Razmišljali smo šta bismo mogli početi raditi i sinovi, koji su radili u Italiji, odlučili su da probamo ručno praviti figure od čokolade. Vidjeli smo da to niko na području cijele bivše Jugoslavije ne radi, pa smo odlučili da okušamo svoju sreću i upustili se u tu avanturu. Iz Italije su dovezli mašine i kalupe sa kojima radimo, a čokoladu uvozimo iz Belgije, kazao nam je Vehid Alić, koji je na nedavno održanom Sajmu privrede u Tešnju izložio čokolade raznih oblika, a koje su bile veoma zapažene od posjetilaca. Vjerovatno nijedan nije prošao a da nije kupio makar neku sitnicu od čokolade.

S obzirom na to da je ovo porodični biznis, kako je kazao Alić, cijela porodica, njih četvero, posvetila se radu, a najviše su u tom poslu njegova dva sina, čija je i bila ideja o pravljenju čokoladnih figurica. Osim njih, za sada, imaju uposlenog još jednog radnika, ali se nadaju da će se u budućnosti ukazati potreba i za dodatnim zapošljavanjem.

– Imamo oko stotinu kalupa. Imamo pile, ženske torbe, štikle koje su najzanimljivije ženama, srcad punjenu pralinama, autiće i brojne druge figure, a imamo i čokoladna lizala koja se možda i najbolje prodaju jer svi žele da probaju našu čokoladu, pa onda uzimaju dalje figure koje im se najviše sviđaju. Prodamo i mnogo pralina, za koje imamo deset vrsta punjenja, kazao je Alić.
Za sada imaju jednu prodavnicu u Tuzli, a zahvaljujući dosadašnjem uspješnom radu, koji će nastaviti da šire, vjerovatno će otvarati i u još nekim gradovima.

Međutim, iako nemaju prodavnica na drugim mjestima, svi oni koji žele neki od njihovih proizvoda mogu naručiti preko interneta, putem njihove Facebook stranice Čokoladni svijet, a rade čak i dostavu. Za područje grada Tuzle ona je besplatna.

Ručni rad

– Sad je ovo još početak, pa ćemo vidjeti kako će ići dalje. Za svaki biznis mora se pet do šest godina dobro oznojiti da bi se napravio neki veći uspjeh, a mi smo spremni da radimo i da razvijamo svoj posao kako bi se naše čokolade sve više tražile na području cijele Bosne i Hercegovine, a što da ne i šire, dodao je Alić.

Ručna izrada čokoladnih figura je nešto novo na bosanskohercegovačkom tržištu, iako je proizvodnja pralina i čokoladica odavno i uveliko prisutna. Alić smatra da je vrsta poslastičarstva kojom se bavi njegova porodica privlačna kupcima jer je ručni rad, a samim tim i unikat, te da su i zbog toga primijećeni na tržištu, pored toga što je i čokolada vrhunskog kvaliteta i ukusa.

Iako su im najprodavaniji proizvodi trenutno srce i štikla od čokolade, kupci mogu naručiti i druge oblike po želji za razne prilike, kao što su rođendani, godišnjice ili neke proslave, s posvetom.

(TI/Oslobođenje)