Drugi pokušaj: Zlatko Berbić ponovo kandidat za gradonačelnika Tuzle

by admin
| 20:51

Kandidat za gradonačelnika Tuzle i na ovogodišnjim lokalnim izborima bit će Zlatko Berbić, istaknuti tuzlanski poduzetnik i vlasnik i osnivač radijske stanice Kameleon – piše Oslobođenje.

 

Berbić, koji je na prošlim lokalnim izborima bio na trećem mjestu, sa tek stotinjak glasova manje od kandidata SDA, kazao nam je kako je vrijeme da se iz temelja promijeni sistem upravljanja Tuzlom, ali i svim gradovima.

– U gradu koji je proglašen najzagađenijim u Evropi, u kojem svaki dan djeca odlaze u inostranstvo, u kojem govorimo o 30 hiljada izgubljenih radnih mjesta, očito je da je vrijeme za promjene. Cijelu priču moramo resetovati i promijeniti cijeli sistem, kazao nam je Berbić.

Kako je istakao, zalagat će se za evropski sistem upravljanja gradom, koji će u potpunosti biti temeljen na menadžerskim sposobnostima pojedinca i u kojem će se grad posmatrati kao savremena kompanija.

– Više od 50 posto gradova Evrope vode nezavisni gradonačelnici, koji ponude program od važnosti za grad. Ako građani prepoznaju taj razvojni program, oni mu daju povjerenje. Onda se taj rad ocjenjuje. To je kao neka savremena firma i tako se treba i posmatrati vođenje grada, dodao je Berbić.

U sadašnjem sistemu, u kojem čelnici stranaka uglavnom iz Sarajeva upravljaju građanima i njihovim načelnicima, kako nam je kazao Berbić, nemoguće je postići puni kapacitet općine ili grada. Za aktuelnog gradonačelnika Jasmina Imamovića kazao je da se trebao sa političke scene povući prije osam godina.

– Da je Imamović otišao prije osam godina, on bi bio mjera uspješnosti jednog gradonačelnika bilo gdje u BiH. On je tada imao viziju i koncept razvoja. Međutim, zadnjih osam godina on jednostavno nije gradonačelnik svojim građanima, on ih uopšte ne prima u kabinet, kazao je Berbić.

U svom programu će se zalagati za promjenu sistema imenovanja rukovodilaca javnih preduzeća, koji bi se trebali imenovati na osnovu kompetencija, a ne na osnovu političkih zasluga ili uticaja.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.