Visoka delegacija Turske u Tuzli: Predložena saradnja u oblasti poduzetništva, poljoprivrede i turizma

by admin
| 19:59

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović susreo se danas, sa visokom delegacijom, Republike Turske, predvođenom savjetnikom predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i bivšim ministom kulture i turizma u Vladi Republike Turske Yalćin Topčuom.

Pored gospodina Topčua, delegaciju su činili predstavnici Udruženja tursko-bosanskohercegovačkih privrednika, te predstavnici Ambasade Republike Turske u BiH i drugih organizacija.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, poželio je dobrodošlicu, naglasivši da su građani Turske i BiH, kulturološki vijekovima povezani, a jedna od najačih veza je Bosansko-turski rječnik, objavljen 1371. godine, autora Muhameda Hevai Uskufija, Tuzlaka, koji je živio i školovao se u Istanbulu. Pored toga, veže nas i Suleyman Fikri Erten, odnosno Imamović, otac arheologije i muzeologije u Antaliji, a čije je porijeklo također sa ovih prostora. Tokom sastanka, gradonačelnik Imamović je govorio o razvoju Tuzle, te predložio saradnju na zajedničkim projektima, prije svega iz oblasti poduzetništva, poljoprivrede i turizma, ali i iz oblasti očuvanja kulturno istorijskog naslijeđa.

Zahvaljujući se na riječima dobrodošlice, gospodin Yalćin Topču, je izjavio da visoka turska delegacija boravi u BiH sa ciljem jačanju veza između Bosne i Hercegovine i Turske na ekonomskom, obrazovnom, kulturnom, ali i drugim poljima. Istaknuvši da mu je poznato da je gradonačelnik Imamović dobar poznavalac istorije i kulture, ali i čovjek koji istovremeno poznaje i podržava moderne izazove i visoke tehnologije.

„Smatram da je bitno da prije svega kulturom povežemo naše dvije civilizacije jer će u tom slučaju i saradnja u oblastima ekonomije i privrede biti srčanija i iskrenija. Svakako moramo poboljšati trgovinsku razmjenu i ekonomske odnose i mi ćemo sigurno nastaviti saradnju na zajedničkim projektima“ izjavio je savjetnik predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, gospodin Yalćin Topču.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.