Topcu Bey: Tuzlanski kanton od danas ima svog „brata” u Predsjedništvu Turske

by admin
| 15:17

Privredna saradnja Turske i Bosne i Hercegovine je na zadovoljavajućem nivou, mada prostora za njeno dodatno unaprjeđivanje ima još mnogo, ukratko bi bio jedan od zaključaka sa današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa glavnim savjetnicima predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdoğan) Jalčinom Topču Bejem (Yalcin Topcu Bey) i Kadirom Bašarom (Kadir Basar), zamjenikom ambasadora Republike Turske u Sarajevu Halilom Umit Cemalogluom (Halil Umit Cemaloglu), savjetnikom za trgovinu Sedat Jildizom (Sedat Yildiz) i delegacijom tursko – bosanskohercegovačkih privrednika.

U uvodnom dijelu sastanka premijer i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona su izrazili zadovoljstvo današnjom posjetom visoke delegacije nama prijateljske zemlje, te ukratko prezentirali demografske i privredne komparativne prednosti Tuzlanskog kantona, te akcentirali dosadašnja pozitivna iskustva sa turskim investitorima.

„Za razliku od nekih drugih, koji su ovamo došli radi stjecanja brze koristi, turski investitori su se ovdje pokazali kao iskreni partneri sa dobrim namjerama. Dosadašnja dobra iskustva koja imamo, otvorila su vrata da u narednom periodu radimo na povećanju obima privredne saradnje”, rekao je premijer Gutić.

„Poboljšanje saradnje na ekonomskom, privrednom kulturnom i polju turizma je naš prvenstveni cilj” rekao je savjetnik Topču Bej i akcentirao da će Turska biti iskren partner i suputnik Tuzlanskom kantonu na putu ekonomskog oporavka. „Uz ekonomski doći će socijalni i svaki drugi oporavak” dodao je savjetnik Topču Bej.

Kako je rečeno, već današnja posjeta za sobom će sigurno dovesti nove investitore, a tokom sastanka pristigla je i potvrda informacije da će Turska razvojna agencija (TIKA) u saradnji sa kantonalnom Vladom sufinansirati rekonstrukciju i adaptaciju jednog objekta u Kampusu Univerziteta u Tuzli. Nakon ove informacije pojedini turski privrednici su odmah izrazili spremnost da po završetku rekonstrukcije doniraju opremu neophodnu za izvođenje nastave u ovom objektu.

„Tuzlanski kanton i Vlada TK, od danas imaju svog „brata” u Predsjedništvu Republike Turske” rekao je savjetnik Topču Bej, i dodao da će se lično boriti za bolje pozicioniranje Tuzlanskog kantona i privlačenje investitora na ovo područje.

„Turska je spremna povezati privrednike, izgraditi objekte, firme, ali mi moramo povezati srca”, rekao je Topču Bej ističući da iz dobri odnosi, međusobno uvažavanje i razumijevanje sigurno rezultiraju i poslovnim vezama i privrednim aktivnostima.

Premijer Gutić je svim investitorima poželio dobrodošlicu u Tuzlanski kanton i izrazio spremnost i otvorenost Vlade TK da im bude na usluzi i partner u savladavanju svih eventualnih poteškoća u poslovanju.

Na kraju sastanka premijer Gutić se prisjetio da je Tuzlanski kanton do sada ugostio brojne delegacije i predstavnike iz Republike Turske, te zamolio savjetnika Topču Beja da lično prenese poziv predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da posjeti Tuzlanski kanton.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.