Zagreb: Predstavnici Hrvata Tuzle upoznali Milasa o svojim aktivnostima i problemima

by admin
| 5:36

Prošle sedmice, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas održao je sastanak s predstavnicima Hrvata iz Tuzlanskog kantona.

Tema sastanka je bila upoznavanje gospodina Zvonka Milasa sa izgradnjom HKC Sv. Franjo u Tuzli kojeg Franjevački samostan realizira. Osim toga, bilo je govora i o projektima koje Franjevački samostan u Tuzli, dijelom sam a dijelom u suradnji s HKD Napredak, glavna podružnica Tuzla kao i s drugima udruženjima i institucijama realazira na području kulture i umjetnosti.

Gvardijan fra Mario Divković zahvalio se Vladi Republike Hrvatske kao i Uredu za Hrvate izvan RH za potporu bez koje bi gradnja Centra bila upitna.

– Mi se nadamo da ćemo gradnju Centra završiti u skorije vrijeme te da će on u budućnosti biti mjesto okupljanja ljudi i uzdizanja kulturne, intelektualne i znanstvene svijesti ne samo u Tuzli nego cijeloj BiH. Mnogo je planova i želja. Nadamo se da ćemo uspjeti. Zato i jesmo ovdje u Zagrebu kako bismo predstavili sve što činimo.

Arhitektica Kulturnog centra Ana Bosankić predstavila je sadržaje Kulturnog centra, ali i njegovu povijesnu važnost za Franjevce i Hrvatski narod. Predstavnici Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske posebice su izrazili zadovoljstvo činjenicom da Ana Bosankić uz oca Juru Pranjića, vrsnoga arhitektu, ovaj projekt radi potpuno besplatno kao zahvalnost franjevcima. 

Tokom susreta s predstojnikom Milasom bilo je riječi i o radu HKD Napredak Tuzla kao najaktivnojoj podružnici u BiH. Dopredsjednica Maja Nikolić istaknula je da HKD Napredak Tuzla uz Franjevački samostan svaki mjesec organizira neke od kulturnih događaja u Tuzli i da je kao promicatelj kulture Napredak jedna od najznačajnijih institucija u ovom gradu.

– Bez Napretka će biti nemoguće pisati povijest kulturne scene u Tuzli.

Osim toga, istaknuta je i važnosti očuvanja Hrvatskog glasnika, lista čije je izdavanje došlo u pitanje zbog nedostatka novca.

– Hrvatski glasnik počeo je izlaziti u najtežim vremenima, 1992. godine. Po papir za njegovo izdavanje dolazilo se u Zagreb. Republika Hrvatska oduvijek je podupirala njegovo izlaženje i zato je važno da se ni sada ne odustane od takvog projekta. Hrvatski glasnik je kulturno glasilo, kroničar vremena koji kontinuirano piše o ljudima i krajevima Tuzlanske županije, ali i BiH – istakla je glavna urednica Hrvatskog glasnika Maja Nikolić.

Ivica Kovačević, zastupnik u Gradskom vijeću Tuzle govorio je koliko su projekti poput Kulturnog centra „Sveti Franjo“ te Hrvatskog glasnika važni i u političkom i društvenom smislu jer se Tuzla suočava s ogromnim odlaskom ljudi, posebice odlaskom visokoobrazovanih kadrova.

-Nama je vrlo važna podrška Republike Hrvatske. Jer mi smo mlade snage koje smo odabrale ostati, boriti se i živjeti u ovom gradu. Mi smo ti koji činimo multietničnost Tuzle i zato smatramo da nas je vrlo važno podržati.

Osim toga, prezentirao je i probleme s kojim se Hrvati grada Tuzle i Tuzlanskog kantona svakodnevno susreću.

Gvardijan fra Mario je na kraju sastanka dodao da s ogromnim optimizmom dolazi u Zagreb uz uvjerenje da dolaze sigurno neka bolja vremena te i sam pojasnio zašto je važna podrška Vlade Republike Hrvatske projektima u Tuzli. 

Predstojnik Milas je naglasio kako je unapređenje položaja hrvatskoga naroda u BiH među prioritetima hrvatske vlade – na svim razinama – od političke do gospodarske. Unatoč mjerama štednje koje su primijenjene u drugim resorima financijska potpora programima namijenjenim Hrvatima u BiH nije se smanjivala što samo pokazuje značaj koji Vlada RH pridaje jačanju položaja hrvatskog naroda u BiH – rekao je Milas i dodao da će Državni ured, osim projekata koji Hrvatima u BiH osiguravaju bolje uvjeta života, potporu davati i razvojnim projektima koji omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta a samim tim i ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Gvardijan fra Mario Divković na kraju sastanka je pozvao gospodina Zvonka Milasa da u skorije vrijeme pohodi Hrvate grada Tuzle i Tuzlanskog kantona te svojim dolaskom na terenu uvidi kako napreduje jedan od najznačajnijih projekata izgradnja HKC Sveti Franjo u Tuzli te prisustvuje na jednoj od brojnih kulturnih manifestacija koje Franjevački samostan i HKD Napredak Tuzla realiziraju.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.