Nova ulaganja: Na Aerodromu Tuzla uskoro gradnja zgrade za državne službe

by admin
| 14:49

Izgradnja infrastrukturnih objekata na Međunarodnom aerodromu Tuzla, koji će biti namijenjeni za unapređenje kargo saobraćaja s ovog aerodroma bila je glavna tema današnjeg sastanka delegacija Vlade TK koju je predvodio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić s direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Mirom Džakulom i njegovim saradnicima.

„Danas smo razgovarali oko izgradnje određenih infrastukturalnih objekata koje će u naredne dvije godine Uprava izgraditi na našem aerodromu. Radi se o ulaganjima oko dva miliona KM, izgradnja zgrade u kojoj bi bili smješteni službenici i radnici Uprave za indirektno operezivanje, inspekcije, državna granična služba i svi oni koji trebaju da prate izvoz roba animalnog porijekla.”, rekao je premijer TK Bego Gutić.

„Cilj današnjeg sastanka da se s Vladom TK-a dogovori zajedničko djelovanje u budućem periodu. Prva faza ovog investicijskog projekta kreće u narednih mjesec dana. Počinje se sa izradom projektne dokumentacije, za što je Uprava osigurala sredstva u iznosu od oko 500.000 KM. Upravo smo mi danas ovdje u Tuzli da vidimo gdje bi bila pozicija za tu zgradu“, kazao je direktor Uprave Miro Džakula. Po njegovim riječima očekuje se da cjelokupna investicija, odnosno izgradnja planiranog objekta planirana bude okončana za dvije godine.

Ovom prilikom direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović najavio je da će prvi avion s namirnicama animalnog porijekla s ovog aerodroma poletjeti 1. juna, čime će započeti dugo očekivani i najavljivani letovi.

„Ovo za Međunarodni aerodrom znači jako puno. Opsluživanje najvećih aviona što se tiče kargo transporta uporedo sa putnim saobraćajem. Mi smo na aerodromu Tuzla izgradili dvije platforme, jednu za opskrbu putničkog saobraćaja, a druga za opskrbu kargo saobraćaja”, istakao je direktor Karasalihović i dodao je da je tuzlanski aerodrom potpisao ugovor s turskom aviokompanijom za 56 letova, koji treba da se obave od 1. juna do 30. novembra.

Nakon sastanka u Uredu premijera TK, delegacije su obišle i Aerodrom u Tuzli gdje su prezentirane i potencijalne lokacije gdje bi novi objekat mogao biti izgrađen.

Izvoz mesa i mesnih proizvoda sa Međunarodnog aerodroma Tuzla jedan je od najznačajnijih projekata za regiju u posljednje vrijeme. Da sve ide po planu pobrinula se i Vlada Tuzlanskog kantona, koja je prošlog četvrtka na vanrednoj sjednici donijela Odluku o odobravanju 250.000 KM za realizaciju kapitalne investicije na Aerodromu – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.