Predstavnici Vlade TK o protestima radnika GIKIL-a: Nećemo dozvoliti blokadu saobraćajnica

by admin
| 12:14

Povodom današnjeg protestnog okupljanja i blokade magistralne saobraćajnice Tuzla – Gračanica u mjestu Puračić, na današnjoj konferenciji za medije novinarima su se obratili premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić.

Prije svega premijer Gutić je demantovao prethodne navode radnika da Vlada ne čini ništa kako bi pomogla GIKILU da izađe iz krize. „Moram odbaciti optužbe radnika i kazati da ova vlada nije odgovorna za nešto što se desilo 2003. godine. I sindikat i radnici dobro znaju da smo zajedno ušli u projekat preuzimanja upravljačkih prava u GIKIL-u, da smo održali sjednicu Skupštine Društva na kojoj smo donijeli odluku o preuzimanju upravljačkih prava i imenovali svoju upravu. Međutim, postupak je trenutno pred Općinskim sudom u Tuzli gdje smo, u skladu sa zakonom, tražili da se naša uprava upiše u sudski registar. Zbog žalbe indijskog partnera Sud je prekinuo postupak i trenutno se razmatra po toj žalbi. Tek nakon što sud odluči o žalbi, ukoliko naravno odluka bude u našu korist mi čemo biti u mogućnosti da preuzmemo upravljačka prava“, rekao je Gutić.

„Govoriti da ova Vlada ništa nije preduzela je neozbiljno, obzirom da je ovo prva vlada koja je smogla hrabrosti da kaže „ne“ indijskom partneru, da kao i sindikat potvrdi da indijski parneri nisu 2003.godine ispunili one ugovorene obaveze o formiranju zajedničke kompanije, a tiče se unošenja osnivačkog kapitala“, dodao je premijer Gutić ističući da je Vlada tražila od policije i Tužilaštva, odnosno dostavila policiji i Tužilaštvu određenu dokumentaciju i tražila da se prvo izvrši provjera načina na koji je formirana zajednička kompanija.

„Smatramo da je prvo to urađeno na nezakonit način, a nakon toga naš drugi zahtjev se odnosi na trenutno poslovanje kompanije i prema nekim našim infomacijama, odlivu kapitala i izvlačenju novca iz kompanije. Tužilaštvo i policija su se uključili. Mi ne možemo uticati na sudske odluke“ riječi su premijera Gutića koji je istakao nadu da će sud što prije riješiti po ovom pitanju i donijeti svoju odluku, kako bi kantonalna Vlada preuzela upravljačka prava nad ovom kompanijom.

Podcrtano je da se trenutno mora čekati odluka Suda i to je jedini zakonit način. Sve drugo je nazakonito. „Ne možemo nikoga izbaciti iz uprave i kazati mi od danas upravljamo ovom kompanijom, jer neko nas mora upisati u sudski registar i kazati odgovorno lice je direktor taj i taj itd.“ rekao je premijer Gutić i dodao da je za sutra zakazan sastanak delegacije Vlade TK sa predstavnicima radnika, uprave i lokalne zajednice, gdje će biti detaljno prezentirana cjelokupan situacija u vezi sa stanjem u GIKIL-u.

Premijer se također referirao i na činjenicu da radnicima još ne kasni ni jedna plata.

„Platu za mjesec april trebaju dobiti do 25. maja, što znači da plaća još ne kasni. Ja razumijem bojazan ljudi, ali razloga za proteste s tim u vezi još nema,“ rekao je Gutić.

Konferenciji je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić koji je ovom prilikom rekao da prema Zakonu o javnom okupljanju niko nema pravo blokirati saobraćajnice i time ometati i sprječavati rad drugih kompanija, kretanje roba i ljudi, te da službenici policije, nakon sutrašnjeg sastanka predstavnika Vlade sa predstavnicima radnika i uprave, u skladu sa zakonskim odredbama neće dozvoliti blokadu saobraćajnica.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.