Aerodromi već dogovaraju poslove: Iz Tuzle će tri puta sedmično ići po 110 tona mesa

by admin
| 20:37

Dva aerodroma koja su posljednja dobila dozvole za izvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH su Međunarodni aerodrom Tuzla i Zračna luka Mostar.

Njihov cilj je da uzmu barem dio kolača od izvoza mesa u Tursku od druga dva aerodroma, Sarajevskog i Banjalučkog.

S obzirom na to da izvoz nakon petomjesečne stanke počinje u junu ove godine, novinari Oslobođenja su razgovarali sa čelnim ljudima u Tuzlanskom i Mostarskom aerodromu.

Ugovor

– Svi preduslovi za izvoz mesa i mesnih proizvoda za Tursku sa Međunarodnog aerodroma Tuzla su stvoreni i izvoz bi zvanično trebao krenuti u drugoj sedmici juna. Ugovor je već potpisan sa turskom aviokompanijom i sve ide prema utvrđenom planu, kazao nam je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović i dodao:

– Mi smo već potpisali ugovor sa aviokompanijom My Cargo iz Turske i prema tom ugovoru planiran je izvoz avionima Boing 747, jednim od najvećih aviona trenutno, čija je nosivost 110 tona. Planirano je da sa našeg aerodroma ovi avioni lete tri puta sedmično. Da li će se to mijenjati poslije, to ćemo vidjeti.

Karasalihović je istakao kako su svi, i tehnički i administrativni, uslovi ispunjeni za jedan od najznačajnijih projekata za regiju u posljednje vrijeme. Da sve ide po planu pobrinula se i Vlada Tuzlanskog kantona, koja je prošlog četvrtka na vanrednoj sjednici donijela odluku o odobravanju 250.000 KM, upravo kako bi se ispunili svi preduslovi za početak projekta.
Mostar još nije spreman za kargo-letove, odnosno za izvoz proizvoda animalnog porijekla, iako je dobio dozvolu od Vijeća ministara BiH.

– Lagano, sporijim tempom, radimo na tomu, ali je vrlo važno da radimo. Naš prioritet su čarter-letovi, dok s druge strane prikupljamo projektnu dokumentaciju uz plan nabavke opreme s ciljem izvoza mesa. Idemo k tom cilju. U narednom periodu moramo ispuniti niz zadataka koje smo stavili pred sebe. Rekao bih da smo za razliku od Tuzle, negdje na sredini puta. Inspekcije su zatražile ispunjenje niza uvjeta, kazao nam je Marko Đuzel, šef saobraćaja Zračne luke Mostar.

Nagovještaj boljih dana za mostarsku Zračnu luku stigao je iz Frankfurta, gdje je prije nekoliko dana potpisan strategijski sporazum o saradnji Grada Mostara i njemačke kompanije ADC iz Deidesheima, koja zastupa jednu od najvećih kineskih korporacija u koju ulazi i kineska zračna kompanija HNA. U ime Grada Mostara sporazum o suradnji potpisao je gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Sporazum

Uz njemačke domaćine iz ADC-a, potpisivanju sporazuma o suradnji, koji je uslijedio nakon razgovora predstavnika nekoliko kineskih tvrtki zainteresiranih za ulaganje u Mostar, prisustvovao je i Denis Lasić, ministar prometa i veza Federacije BiH.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja sporazuma, što je i prvi korak u konkretizaciji ulaganja, kineska strana je prvenstveno zainteresirana za projekte vezane uz mostarsku industrijsku zonu te Zračnu luku Mostar, posebno njen putničko-teretni terminal.
Budući da kineski ulagači iz grupacije koju zastupa njemačka kompanija ulažu mnogo u Republiku Hrvatsku, cilj im je hrvatski jug i hercegovačko područje zaokružiti ulaganjem u Mostar koji im je, kako je rečeno, jako zanimljiv zbog zračne luke i blizine pomorske luke u Pločama.

– Kineski ulagači zainteresirani su za izgradnju određenih dijelova za autoindustriju u našoj industrijskoj zoni, a jako ih zanima i izgradnja hotelskih i drugih smještajnih kapaciteta te ulaganje u mostarsku zračnu luku. Mostar bi tako dobio veliki broj turista, a zaposlio bi se i veliki broj ljudi, kazao je Bešlić.

(TI/Oslobođenje)