Radnici GIKIL-a: Nije problem kašnjenje plata, već opstanak 1.000 radnih mjesta

by admin
| 12:47

Radnici Global Ispat Koksne Industrije Lukavac(GIKIL), njih oko 300, jutros su na dva sata blokirali put Tuzla – Doboj u mjestu Puračić, nedaleko od ulaza u ovu kompaniju, te od nadležnih tražili da se zaštite njihova radna mjesta.

Blokadi ceste je prethodilo protestno okupljanje u krugu kompanije, nakon čega su radnici, zbog činjenice da im se niko iz uprave i vlasti nije obratio, odlučili blokirati cestu.

Inače, problemi u ovoj kompaniji su nastali nedavno, kada je KHK Lukavac, koji kao državna kompanija ima 70 posto vlasništva u kapitalu GIKIL-a, raskinuo partnerski ugovor sa indijskim GSHL-om. Indijski partner je ovaj raskid ocijenio nezakonitim, a Kantonalni sud u Tuzle je potom odbio zahtjev KHK za preregistracijom kompanije.

-Ovo je dugoročan problem i on traje od osnutka kompanije. Na vrijeme smo upozoravali da ona ne ide u pravom smjeru, da se u nju ne ulaže, da se izvlače sredstva na sve moguće načine. Samim tim da je prouzrokovan neki dug od preko 200 miliona, što je nerealno – kazao je Mirsad Imamović, predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a, dodajući da sindikat ne stoji iza blokade saobraćajnice.

On ističe da radnici traže sastanak sa upravom i Vladom TK, kako bi se razgovaralo o budućnosti kompanije.

-Tražimo da radimo. Danas kada nam ide i tržište na ruku, zbog što je isisan kapital iz ove kompanije, nemamo obrtnih sredstava da uložimo i da radimo punim kapacitetom. U pitanje dovodimo i kupce. Nije u pitanju toliko ni plata koja kasni do nekih 10 dana, koliki je problem indolentno ponašanje osnivača Mitala i Vlade koja treba da štiti 70 posto kompanije. U pitanje dovodi 1.000 radnih mjesta, a indirektno i do 10.000 – kazao je ovaj sindikalista, piše Faktor.

Nakon blokade puta, radnici su se sastali sa Srđanom Mićanovićem, kantonalnim ministrom industrije, energetike i rudarstva.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.