UKC Tuzla: Održan simpozij Drugi majski alergološki dani

by admin
| 8:54

U organizaciji Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, uz saradnju sa Ljekarskom komorom Tuzlanskog kantona i Komorom zdravstvenih tehničara TK, a pod pokroviteljstvom Vlade TK, održan je simpozij “Drugi majski alergološki dani”.

Simpozij je bio prilika da doktori primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite na jednom mjestu razmijene iskustva i nova saznanja iz oblasti alergologije. Simpoziju su prisustvovali pneumoftiziolozi, otorinolaringolozi, dermatolozi, pedijatri, ljekari porodične i urgentne medicine rada iz Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, kao i iz Beograda i Osijeka.

Načelnik Klinike za plućne bolesti i predsjednik organizacionog odbora simpozija, doc. dr. Suvad Dedić je tokom svog obraćanja istakao da je simpozij kroz dvije sesije i četrnaet tema pružio nova saznanja u oblasti tretmana alergija, ali i ukazao na učestalost plućnih bolesti među populacijom. Također, istakao je da je u okviru simpozija održana i Škola spirometrije na kojoj je predstavljena funkcionalna dijagnostika u pulmologiji.

Prisutnima se obratio i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doc. dr. Nešad Hotić, koji je rekao da je misija UKC Tuzla kontinuirana edukacija kojom unapređuje i podiže kvalitet usluga za svoje pacijente, te da je u organizaciji UKC Tuzla u protekloj godini održano 27 naučnih skupova kojima je prisustvovalo 11 hiljada zdravstvenih profesionalaca.

Na ceremoniji otvaranja prisutne je pozdravio i ministar zdravstva TK, dr. Bahrudin Hadžiefendić, a simpozij otvorenim je proglasio premijer Vlade Tuzlanskog kantona, Bego Gutić. “Procjene govore da će do 2050. godine polovina stanovništva u svijetu bolovati od nekih alergijskih bolesti i upravo zbog toga ovakva stručna i naučna usavršavanja dobivaju na značaju. A značaj ovakvih simpozija je i veći ako uzmemo u obzir činjenicu da se ljekari sve češće susreću sa dramatičnim alergijskim reakcijama, gdje je pravovremena ljekarska reakcija od krucijalnog značaja”, rekao je premijer Vlade TK, Bego Gutić.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.