Danas obilježavanje 15. maja: Dan kada je prije 24 godine odbranjena Tuzla

by admin
| 7:19

Tuzlaci će danas obilježiti jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji grada, 15. maj – Dan odbrane grada od velikosrpskog agresora. 

U petak 15.05.1992. godine vojska Jugoslavije (nastala 28.4.1992. godine, Ustavom Jugoslavije ukinuta je JNA i osnovana Vojska Jugoslavije) i paravojska takozvane Republike Srpske, nastala 12.05.1992. godine, napale su Tuzlu. 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, u bitci na Brčanskoj Malti, uspješno su odbili napad, odbranili Tuzlu, spasivši je od sudbine koja je nekoliko sedmica prije zadesila Podrinje, gdje je u genocidu stradalo na hiljade nedužnih civila. 

Tom prilikom, poginulo je 49 rezervista JNA i četiri pripadnika tuzlanske policije, dok je 25 policajaca ranjeno. 

Cjelodnevna manifestacija obiježavanja 15. maja počinje u 12 sati. 

Programom je predviđeno: 

U 12:00 sati bit će odata počast šehidima i poginulim borcima na spomen obilježju na Brčanskoj Malti te će biti položeno cvijeće u 14:00 sati na Spomen obilježjima na Slanoj Banji. 

Ceremonijalna povorka bivših pripadnika Armije R BiH, MUP-a i građana Tuzle planirana je za 15.maj od 13:00 do 14:00 sati na lokaciji Brčanska Malta – Slana Banja. 

U 15.30 sati u kongresnoj sali hotela ” Mellain” bit će upriličena Svečana sjednica Gradskog vijeća, nakon čega će biti upriličeno druženje pripadnika boračke populacije na Panonici. 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.