Okrugli sto u Tuzli: Trajno obilježavati 15. maj da bi se sačuvala istina

by admin
| 14:54

U povodu obilježavanja 15. maja, Dana odbrane Tuzle, danas je u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović, održan okrugli sto sa temom „Značaj 15. maja Dana odbrane Tuzle“.

Učesnici i organizatori Okruglog stola govorili su o historijskoj bitci na Brčanskoj Malti, 15. maja 1992. godine, koja je odredila sudbinu Tuzle u proteklom ratu.

– Ovaj je datum od posebnog značaja i interesa za grad Tuzlu, za Tuzlanski kanton, ali i Bosnu i Hercegovinu. Tuzla je specifikum i iako je rat najgore stanje, Tuzla je ostala u skladu sa pravim civilizacijskim vrijednostima. To se prije svega odnosi na vladavinu zakona i multietničnost, po kojoj je Tuzla na daleko poznata. U situaciji kada su Ujedinjene nacije stavile embargo na uvoz oružja, a građani širom BiH razoružani, ovaj je grad uspio očuvati svoje oružje, kojim su zatim naoružane Teritorijalne odbrane Tuzle, Lukavca i Srebrenika – izjavio je Meša Bajrić, bivši načelnik stanice Javne bezbjednosti Tuzla, prenosi AA.

 

Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle, rekao je da su se svi članovi zajednice organizirali kako bi pružili otpor napadačima.

 

– Nismo se mi 4. aprila organizirali kako bismo nekog napali, nego kako bismo bili u pripravnosti ako neorganizirano izvlačenje materijalno-tehničkih sredstava krene po zlu, što se, na kraju pokazalo kao ispravno. Da bi moglo biti problema, pretpostavili smo čim je delegacija koju sam poslao na pregovore u kasarnu, uhapšena – rekao je Bešlagić.

 

Prema riječima gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, ovaj datum treba uvrstiti i u školske udžbenike, kako bi buduće generacije mogle cijeniti značaj pomenutog događaja i istinu o tome šta se dogodilo.

”Općinska a sada gradska vlast, već godinama obilježava ovaj datum kao Dan odbrane Tuzle, i pravno i faktički. Protiv ovog datuma se vodi jaka propaganda, dijelom iz RS dijelom iz Srbije, iako se zna da su pripadnici MUP-a BiH, SJB Tuzla, postupivši u nužnoj odbrani, odbranili Tuzlu. O ovom datumu treba govoriti i obilježavati ga kako bi bila sačuvana istina, koja je doživjela ugrožavanje, samim suđenjem Iliji Jurišiću. Međutim, na kraju je i Apelacioni sud, u Beogradu, priznao istinu o 15. maju 1992. u Tuzli. Grad je organizator manifestacije obilježavanja i treba ga staviti u okvire kulturno istorijskog naslijeđa, kako bi sačuvali istinu. Naredni korak jeste da u školske programe uđe istina o 15. maju 1992. godine. Kao gradonačelnik Tuzle, razočaran sam što ovaj datum nije uvršten u školski program TK. I to će biti moja poruka, jer značaj 15. maja, nadrasta samo tuzlanski značaj, to je i bosanskohercegovački značaj” – istakao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 15. MAJA:

Nedjelja, 15. 5. 2016.

12,30 ODAVANJE POŠTOVANJA I POLAGANJE VIJENACA I CVIJEĆA

SPOMENIK POGINULIM BRANITELJIMA BIH I TUZLE (ulica Armije RBiH- pored zgrade Pecara 1) BRČANSKA MALTA

13,00 CEREMONIJALNA POVORKA PRIPADNIKA OSRBiH I GRAĐANA (BRČANSKA MALTA-SLANA BANJA)

14,00 ODAVANJE POŠTOVANJA I POLAGANJE VIJENACA NA SPOMEN OBILJEŽJE POGINULIM BRANIOCIMA BOSNE I HERCEGOVINE I TUZLE 1992.-1995. (SLANA BANJA)

15,00 SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 15. MAJA 1992. “DANA ODBRANE TUZLE”

(KONGRESNA SALA NA GALERIJI HOTELA MELLAIN)

16,00 DRUŽENJE PRIPADNIKA OSRBIH I KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM NA PANONSKIM JEZERIMA

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.