Opozicija o napuštanju sjednice Vijeća: Klimava većina SDP-BOSS ne poštuje procedure!

by admin
| 10:10

Predstavnici Klubova SDA, HDZ-a, SBB-a i Tuzlanske alternative obavještavaju javnost da je 15 vijećnika navedenih Klubova, u znak protesta, napustilo jučerašnju 21. redovnu sjednicu Gradskog vijeća jer su predstavnici većine predvođeni SDP-om i BOSS-om u dnevni red sjednice uvrstili materijale koji nisu dobili pozitivno mišljenje komisija i kolegija Gradskog vijeća.

Predstavnici većine u Gradskom vijeću su uz pomoć jednog glasa više u dnevni red 21. redovne sjednice uvrstili Informaciju Komisije o postupku javnog oglašavanja za izbor predsjednika i članova Nadzornih odbora u javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla iako navedena Informacija nije dobila pozitivno mišljenje komisija i kolegija Gradskog vijeća.

Naime, postoje pouzdane informacije da prilikom imenovanja predsjednika i članova Nadzornih odbora nije ispoštovana propisana procedura te da su u Nadzorne odbore imenovani uglavnom državni službenici koji su inače „ljubimci“ gradonačelnika Imamovića kao i članovi porodica pojedinih vijećnika SDP-a, što predstavlja klasični primjer korupcije i nepotizma.

Naravno, svi ovi argumenti nisu bili dovoljni da odvrate većinu u Gradskom vijeću koja je funkcionisala na ivici kvoruma da usvoji navedenu Informaciju.

Drugi razlog za napuštanje sjednice je prijedlog predsjednika Bosanske stranke Mirnesa Ajanovića da se u dnevni red uvrsti Rezolucija protiv podjele Grada Tuzle koju navodno žele SDA, SBB i HDZ. S obzirom da ne postoji niti jedan argument koji ide u prilog navedenoj Rezoluciji, insistiranje na njenom uvrštavanju u dnevni red, a potom i usvajanje ove Rezolucije predstavlja puko politikanstvo i odvraćanje pažnje od stvarnih problema koji muče građane.

Ističemo da je jedina vidljiva podjela ovog grada podjela na razvijeni i zapušteni dio grada zbog višedecenijske politike neravnomjernog razvoja koja je dovela do diskriminacije velikog broja građana. Mirnes Ajanović je izgubio ulogu autentičnog opozicionara koju je imao godinama jer je posljednje četiri godine proveo u vlasti sa Jasminom Imamovićem, odnosno SDP-om, tako da nastoji da izmišljanjem neprijatelja skrene pažnju građana i predstavi sebe kao tobožnjeg zaštitnika Tuzle.

Gradu Tuzla nisu potrebni izmišljeni neprijatelji već jedna nova politička filozofija koja će stvoriti preduslove za njegov ravnomjeran razvoj, privlačenje investitora, efikasnu upravu, efikasna javna preduzeća, te preduslove da se Tuzla razvije u otvoren i moderan grad zadovoljnih građana. Aktuelna vlast već odavno nema šta ponuditi građanima Tuzle te zbog toga i pribjegava politikanstvu i manifestaciji političke sile – navedeno je u zajedničkoj informaciji klubova vijećnika SDA, HDZ-a, SBB-a i Tuzlanske alternative.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.