Emotivni svjedok srebreničkih strahota: U Tuzli premijerno izvedena predstava “Srebrena krv”

by admin
| 4:02

Emotivna predstava koja govori o srebreničkom genocidu i dvojici braće koja su preživjela strahote iz jula 1995. godine pod nazivom “Srebrena krv” sinoć je premijerno prikazana u BKC-u Tuzla.

Režiser predstave je Nedim Malkočević, glumac Narodnog pozorišta Tuzla, koji tumači dva lika u predstavi, u kojoj pored njega igra još i Samir Karić, novinar dnevnog lista Faktor, koji je svoju prvu glumačku ulogu ostvario u nagrađivanom pozorišnom komadu ˝Klasni neprijatelj˝, u režiji Harisa Pašovića.

Predstava, koja je već izazvala veliko interesovanje u javnosti, govori o sudbini dvojice braće tokom pada Srebrenice u julu 1995. godine, te na jedinstven način prikazuje segmente najveće bosanske rane – genocida u Srebrenici.

Srebrena krv, kroz dva junaka, govori i o ugašenom sretnom životu, o ubistvima onih koji su bili svijetla budućnost ovih krajeva, o odgovornosti zločinaca, ali i međunarodne zajednice, te o boli preživjelih koji još uvijek tragaju za kostima njihovih najmilijih.

Ti junaci, poslije spoznaje o svom gradu, zapadaju u mračan i frustrirajući san bez povratka i bez buđenja. Kroz priču dva junaka uviđamo da to nije san, nego prava noćna mora. Noćna mora svima dobro poznata Srebrenici, Bosni i Hercegovini, Evropi i cijelom svijetu.

U predstavi su korišteni autentični tonovi i snimci zabilježeni za vrijeme genocida.

Svoji prisustvom predstavu su podržale Hajra Ćatić i druge članice udruženja „Žene Srebrenice“, Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona te drugi mnogobrojni gosti.

Predstava je rađena u produkciji BKC-a Tuzla. Reprize su zakazane za 10., 11. i 12. maj u 20 sati.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.