Dan džamija u Tuzli: Promovisani monografija „Tuzlanski džemati“ i filmska priča „Kušlat“

by admin
| 9:02

Povodom sedmog maja Dana džamija Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Bosanski kulturni centar organizirali su u prepunoj Velikoj sali BKC-a promociju monografije „Tuzlanski džemati“, autora mr. Šefke Sulejmanovića, i premijernu projekciju filmske priče „Kušlat“, režisera Sulejmana Muratovića.

Hafiz Ahmed ef. Huskanović glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla kazao je na promociji da monografija „Tuzlanski džemati“ govori o ljudima koji grade džemate.

– Nema dobrog džemata bez dobrih međuljudskih odnosa. Drago mi je što smo uložili trud u Monografiju koji mogu vidjeti i generacije koje dolaze poslije nas. Svi dugoročno trebamo graditi naše džemate. Sretan sam zbog ove Monografije – istakao je hafiz Huskanović.

Promotor Monografije dr. Amir Karić naglasio je da Dan džamija predstavlja buđenje nade, i da je to najprikladnije vrijeme za promociju Monografije, imajući u vida da je  23 godine bilo potrebno da se izgradi potpuno porušena Ferhadija.

Tema identiteta

– Kada govorimo o Monografiji onda govorimo o jednoj važnoj temi. Temi identiteta. Lični identitet je slika o sebi. Formira se kroz pamćenje i vlastita iskustva. Međutim, kolektivni identitet je snažan onoliko koliko su snažne naše identifikacije, sa čime se zajednica identificira.  Kolektivnog identiteta ne bi bilo bez ovakvih knjiga i kulture. Što se zapiše ne može nestati. Monografija „Tuzlanski džemati“ je svjedočanstvo o izuzetnoj energiji. 1991.godine u Tuzli je bilo 12 džamija. Danas Tuzla ima 36 džamija – kazao je Karić.

Dr. Izet Šabotić, jedan od promotora, u svome izlaganju rekao je da Monografija ima jednu posebnost obzirom da se po prvi puta obrađivala tema o džematima u Tuzli.

– Monografija je sadržajno bogata. Sa podacima koji oslikavaju prošlost džemata i Tuzle. O svim tuzlanskim džematima imaju detaljni podaci u Monografiji. Sa posebnim akcentom na imame, mutevelije, džematske odbore, mezarja i vakufe – smatra Šabotić.

Autor monografije „Tuzlanski džemati“ mr. Šefko Sulejmanović kazao je da  Monografija predstavlja  samo jednu ispričanu priču o džamijama i ljudima. Autor je naglasio da naše džemate čine ljudi i džamije, i pri tome se zahvalio svima onima koji su doprinijeli realizaciji  Monografije.

Obraćanje muftije tuzlanskog

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović u svome obraćanju istakao je da Monografija kazuje o dobrim djelima i da se nada da će se dobro širiti.

– Ova Monografija je djelo o svima nama. Tuzlanski džemati smo svi mi. Tuzla je grad džamija, medrese, tekija, dovišta i vakufa. Sve su to djela koja su povezana sa ljudima. Kur'an je osnova islama. Islam je život u džematu. Džemat je za čovjeka poput majčine topline. Tuzlanski džemati su stubovi moralne stabilnosti Tuzle – naglasio je muftija Fazlović.

Projekcija filmske priče „Kušlat“

Nakon promocije monografije „Tuzlanski džemati“ uslijedila je  premijerna projekcija filmske priče „Kušlat“. Posjetioci u BKC-u nisu krili svoje oduševljenje kvalitetnim filmom, koji je izazvao emocije prisutnih u Velikoj sali BKC-a.

Režiser filma Sulejman Muratović zahvalio se svima koji su pomoglu u realizaciji ove filmske priče.

Vrijedi naglasiti da su promociju Monografije i filmske priče svojim nastupima upotpunili Armin Muzaferija i Hor imama tuzlanskoga Medžlisa – saopšteno je iz Medžlisa islamske zajednice Tuzla.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.