Ministar podržao inicijativu: Planirano otvaranje Odjela za dječiju i adolescentnu psihijatriju u UKC Tuzla

by admin
| 11:45

Planove o otvaranju Odjela za dječiju i adolescentnu psihijatriju predočio je danas ministru zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudinu Hadžiefendiću tim domaćih i stranih stručnjaka iz ove oblasti. Riječ je o objektu u sklopu Klinike za psihijatriju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla čije će opremanje finansirati Švajcarska ambasada u Bosni i Hercegovini i nevladine organizacije.

Resorni ministar Hadžiefendić ovom je prilikom istaknuo značaj projekta u čijem fokusu je mentalno zdravlje djece i adolescenata te istaknuo kako će Vlada TK i resorno ministarstvo biti partner u projektu. Na sastanku je rečeno kako je idejni projekat uradio UKC Tuzla a gosti su pohvalili činjenicu da već postoji educirano osoblje, što će ubrzati cijeli proces.

Domaći stručnjaci još jednom su podcrtali važnost postojanja odvojene zgrade za djecu pacijente, pogotovo što se godišnje radio o oko 550 pregleda. Na ovaj način, rečeno je na današnjem sastanku, bit će obezbijeđena dugotrajna podrška mentalnom zdravlju najmlađe populacije te omogućen još bolji rad postojećeg naučnog tima.

Sastanku su prisustvovali prof. dr. Klaus Schmeck iz Univerzitetske klinike za psihijatriju iz Bazela, Švicarska i dr. Susanne Schlüter – Müller, specijalista dječije i adolescentne psihijatrije i psihoterapije iz Frankfurta, Njemačka te domaći stručnjaci prof dr. Izet Pajević, načelnik Klinike za psihijatriju UKC Tuzla, prof. dr. Mevludin Hasanović, specijalista neuropsihijatrije i doc.dr. Nermina Kravić, specijalistica adolescentske neurospisihijatrije.

(Tuzlainfo.ba)