Žene zaslužuju više: U Tuzli samo 9 od 406 ulica nosi imena zaslužnih građanki

by admin
| 13:04

Na inicijativu predstavnica 12 gradova iz cijele BiH pokrenuta je aktivnost da se u bh. gradovima poveća broj ulica, parkova, institucija i drugih sa ženskim predznakom. 

Akciju u Tuzli provodi Udruženje „HO Horizonti“ Tuzla, a Stručni tim za određivanje naziva ulica i trgova na području grada Tuzla razmatrao je i podržao inicijativu spomenutog Udruženja s obzirom da samo 9 od 406 ulica u Tuzli nosi imena zaslužnih građanki Tuzle ili Bosne i Hercegovine.

– Cilj nam je da u kulturi sjećanja ne izostavimo veoma važnu ulogu žena koje su ostavile trag na kulturni, politički, naučni i javni život grada Tuzle kroz protekli period. Pozivamo građanke i građane da uzmu učešće u ovoj aktivnosti tim što će nam dostaviti prijedloge imena žena uz obrazloženja, kako bi iste dostavili Stručnom timu za određivanje naziva ulica i trgova na području grada Tuzle – istaiču u Udruženju „HO Horizonti“ Tuzla.

Inicijativu su pokrenule organizacije: Fondacija „Lara“ Bijeljina , Udružene žene Banja luka, Centar za pravnu pomoć ženama Zenica, Helsinški parlament građana Banja Luka, Udruženje žena BiH Mostar, „Glas žene“ Bihać, „Most“ Višegrad, „Forum žena“ Bratunac, CURE Sarajevo, Udruženje građanki Bosansko Grahovo, „Budućnost“ Modriča i Udruženje „HO Horizonti“ Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.