Bajzait Jašarević: Bez razumijevanja i odgode plaćanja Kreka se gasi!

by admin
| 14:53

Ukoliko Porezna uprava FBiH,  i dobavljači ne pokažu razumijevanje prema Rudnicima Kreka i ne pristanu na odgođeno plaćanje dugovanja, sasvim sigurno će doći do gašenja ovih rudnika. Ovo je kazao direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević tokom posljednje posjete Tuzli, zbog učešća na Regionalnom energetskom forumu – piše današnje Oslobođenje.

“Teško naslijeđe Kreke jedno je od najsloženijih pitanja uopšte u privredi cijele BiH. Mi očekujemo razumijevanje i banaka i dobavljača i organa nadležnih za ubiranje poreza i doprinosa, da pristanu na odgođeno plaćanje u jednakim mjesečnim ratama sve dotad dok Kreka ne bude dostigla proizvodnju iz koje će moći uredno servisirati tekuće obaveze, a djelimično i ove reprograme. Svaka druga varijanta bi značila gašenje Kreke i potpuni krah energetike u ovom kantonu”, kazao je Jašarević.

Da bi Kreka postala samoodrživa, potrebno je znatno povećati proizvodnju. Kreka je zbog lošeg poslovanja u 2015. proizvela 700 hiljada tona uglja manje nego je planirano.

“Kreku moramo u narednoj godini dići na 2,6 miliona tona uglja godišnje, kako bismo povećali proizvodnju i ojačali je finansijski. Sve to moramo uraditi do vremena izgradnje Bloka 7, a nakon toga ćemo daljim investiranjem morati ići i preko tri miliona tona uglja godišnje”, dodao je Jašarević.

Prema optimističnim procjenama, do proljeća naredne godine mogao bi početi teći petogodišnji rok za izgradnju Bloka 7.

Da li će do toga zaista doći, zavisi od nekoliko faktora.

“Na biznis-forumu u Sarajevu bit će potpisan konačan ugovor za izgradnju Bloka 7, koji je sad umanjen za 63 miliona eura, koliko će biti smanjena cijena izgradnje. Također, produženo je vrijeme čekanja na 90 dana, pa očekujemo da će u tih 90 dana kineska banka prihvatiti i ove uslove za pet godina grejs perioda i 15 godina otplate. Nakon toga, ostaje nam posljednja faza, a to je apliciranje za kredit. Obrada kredita ne bi trebala trajati duže od kraja godine, tako da očekujemo da ćemo do proljeća naredne godine ispuniti sve uslove za otvaranje roka izgradnje Bloka 7”, kazao je Jašarević.

Za novi Blok 7 ugalj iz Banovića

S obzirom na to da bi novi Blok 7 značio i znamo veću  uglja, u Elektroprivredi BiH još nisu jasno odredili odakle će se taj ugalj nabavljati. Kako je kazao Jašarević, realna je mogućnost da se Krekini rudnici Šikulje i Dubrave osposobe i da se odatle izvlače potrebne količine uglja, a u toku su i pregovori sa RMU Banovid, koji navodno ima dovoljno kapaciteta da opskrbi i budući Blok 7 i svoju elektranu kada se izgradi.

“Imamo razgovor sa RMU Banovići koji ide u pravcu da EPBiH izrazi svoj interes zamrki ugalj izBanovića do 2035. godine. Mi trenutno radimo i na pripremi nacrta takvog jednog dugoročnog sporazuma, kojim bi EPBiH preuzela određene količine u određenom periodu, Banovići bi se morali obavezati da će imati dovoljno uglja za obje elektrane. Njihov stav je da ukoliko smo mi spremni preuzeti ugalj, oni su ga spremni proizvesti. Mi to u ovom trenutku ne vidimo, ali oni koji dobro poznaju njihov rudnik smatraju da uglja u ležištima ima dovoljno”,kazao je Jašarević.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.