Najavljena „Srebrena krv“: Premijera priče o genocidu u Srebrenici 9. maja u BKC-u

by admin
| 13:46

U prostorijama BKC-a Tuzla, danas press konferencijom najavljena predstava „Srebrena krv“ rađena u produkciji  BKC-a, a u  režiji tuzlanskog glumca Nedima Malkočevića koji ujedno i igra dvije uloge u ovoj predstavi. Zajedno sa Malkočevićem, u ovoj predstavi svoje glumačko umijeće pokazat će  i novinar Samir Karić, kojemu je ovo druga predstava u karijeri.

Predstava je  govori o dva brata koja u najtežem periodu za Srebrenicu, tačnije tokom genocida, kreću pješke u potragu za svojim roditeljima. Ova dva junaka su mladi i obrazovani ljudi, željni slobode i slobodnog života, ali genocid ih potpuno mijenja i sputava na putu ka ostvarenju njihovih želja.

– Mi zapravo, ovom predstavom želimo osvježiti naša pamćenja o onome što se dogodilo, odnosno o velikoj tragediji koja je pogodila našu državu. Naš osnovni cilj jeste uputiti jedan „šamar“ svima onima koji su odgovorni za ovaj zločin i koji su dopustili da nam se tako nešto dogodi – kazao je režiser predstave, Nedim Malkočević.

Akteri  ove predstave također su naveli da „Srebrena krv“ ima poveznicu sa holokaustom i situacijom kada su Jevreji transportovani u vagonima, pa zbog toga je i današnja press konferencija održana na neuobičajenom mjestu,  iza scene BKC-a, gdje je bio i vagon na šinama koji će biti predstavljen gledaocima na premijeri predstave.

Premijera predstave zakazana je na simboličan datum, tačnije na dan Evrope ili dan pobjede nad fašizmom.

Glumci i uprava BKC-a Tuzla na čelu sa Edisom Bajićem  današnju press konferenciju iskoristili su kako bi se zahvalili  i Vladi TK na pomoći, a također pozvali su i sve građane da  9. maja u 20h dođu u BKC na premijeru ove predstave.

Za sve one koji taj dan ne budu u mogućnosti pogledati premijeru, mogu doći na reprize ove predstave 10. 11. i 12. 05. u 20h.

(Tuzlainfo.ba/A. Šiljković)