Torakohirurški tim UKC Tuzla: Prezentirali izvođenje najtežih hirurških procedura

by admin
| 19:15

Na poziv organizatora, UKC Ljubljana, torakohirurški tim UKC Tuzla prisustvovao je Konferenciji jugoistočne Evrope u Splitu početkom aprila 2016. godine i zajedno sa ekspertima iz Španije, Turske, Slovenije i Hrvatske promovisao sasvim novi pristup hirurškim oboljenjima grudnog koša – UNIPORTAL video torakalnu hirurgiju.

Kako nam je objasno prof.dr.sc. Goran Krdžalić, vođa hirurškog tima, radi se o izvođenju najtežih hirurških procedura kroz samo jedan rez dužine 4 cm uz video sistem i posebno konstruisane instrumente. Trenutno se u regionu ove procedure rade samo u Ljubljani, Tuzli i Splitu.

“Za razliku od dosadašnjih pristupa otvorenim tehnikama i konvencionalnim VATS-om gdje su hirurški rezovi bili preko 10 cm ili ih je bilo tri i više ova nova metoda omogućava izvođenje operacija u kraćem vremenskom periodu kroz mali hirurški rez. Pacijenti kliniku napuštaju 2-3 dana nakon procedure”, pojasnio je prof. dr. Krdžalić i dodao da je na Odjeljenju torakalne hirurgije Klinike za hirurgiju UKC Tuzla izvedeno 15 ovih operacija.

“Posebno se izdvajaju dvije operacije koje su urađene Uniportal sistemom, prva je uklanjanje timusa, prsne žlijezde, kod pacijentice sa miasteniom gravis, a druga je uklanjanje velikog paravertebralnog tumora 20-godišnjem pacijentu. Oboje su napustili kliniku treći dan nakon operacije, sa minimalnim postoperativnim ožiljkom, dakle prvi rezultati su jako ohrabrujući i obećavajući”, kaže prof. dr. Krdžalić.

Torakohiruški tim UKC Tuzla, pored podrške menadžmenta ima i podršku dr Diega Gonsalesa Rivasa iz Španije i dr Tomaža Štupnika iz Ljubljane, najvećih svjetskih i evropskih imena u području uniportal tehnike.

Naredni korak koji planira torakohiruški tim, u kojem su uz prof. dr. Gorana Krdžalića i dr. Nermin Mušanović i dr. Amar Kešetović, je izvođenje najsloženijih procedura, uniportal tehnikom, kao što su resekcije tumora pluća i jednjaka – saopšeno je iz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.