Dan škole i otvorenih vrata: Gimanzija “Meša Selimović” obilježila 117 godina rada

by admin
| 16:08

JU Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla, danas je, u povodu obilježavanja 117. godina rada, organizovala Dan otvorenih vrata, za sve učenike, njihove roditelje i nastavnike završnih odjeljenja osnovnih škola.

Tim povodom gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, posjetio je, JU Gimnazija “Meša Selimović”, čiji učenici su obilježili i 106 godina od rođenja Meše Selimovića, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca.

„Moja je želja da Tuzla ima kontinuitet kulture znanja. Gimnazija Meša Selimović, od svog nastanka, je rasadnik i čuvar kulture znanja. Iz ove ustanove izrodio se i Univerzitet, ali i antifašistički pokret. U ovoj gimanziji su se pojavile neke djevojke i neki momci, koji su se usudili suprotstaviti Hitleru, a među njima i neki profesori, između ostalog i profesor Meša Selimović. Nama je čast da je u Tuzli bio i učenik i profesor. Radi se o velikom i jednom od najvećih europskih i svjetskih pisaca. Naša je sreća da se rodio u Tuzli, baš kao što Salzburg ima Mozarta, tako mi u Tuzli imamo Mešu Selimovića. Mi moramo biti najbolji, ne u Tuzli nego u cijeloj BiH. Kao nekadašnji učenik jako sam vezan za ovu zgradu, i vezuju me jako lijepa sjećanja. Želim vam sretan Dan škole“ – poručio je profesorima i učenicima, u svom obraćanju, nakon polaganja cvijeća, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Dan škole u JU Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla pored navedenih aktinosti obilježili su i kulturno-umjetničkim programom u sali za tjelesni odgoj i druženjem učenika.

Velika gimnazija u Tuzli, čiju historiju baštini današnja Gimnazija “Meša Selimović” osnovana je septembra 1899. godine, odlukom Gradskog vijeca Tuzla. U proteklih više od stotinu godina ona je dala citavu plejadu učenika i profesora – istaknutih naučnika, književnika, slikara, dramskih umjetnika, publicista, sportista i političara, koji su obilježili vrijeme u kojem su živjeli. 

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.