UKC Tuzla: Održan Prvi neonatološki simpozij “Dan za novorođenče”

by admin
| 16:59

Uz prisustvo velikog broja učesnika, gostiju i medija juče je u Tuzli održan Prvi neonatološki simpozij “Dan za novorođenče”. Simpozij je održan u organizaciji Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, uz saradnju sa Ljekarskom komorom TK i Komorom zdravstvenih tehničara TK, a pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona.

Na simpoziju su predstavljeni izazovi sa kojima se u radu susreću neonatolozi, pedijatri, opstetičari, dječiji hirurzi, fizijatri, neurohirurzi, anesteziolozi, ljekari porodične medicine, te akušerske i pedijatrijske sestre.

Prema riječima prof. dr. Fahrije Skokić, predsjednice organizacionog odbora simpozija i pomoćnika direktora za medicinske poslove UKC Tuzla, neonatologija predstavlja jedan od trijumfa moderne medicine, baš kao i transplantacija, jer kako je istakla profesorica Skokić, u neonatologiji mašta se pretvara u stvarnost.

„Neonatalnoj i perinatalnoj zdravstvenoj zaštiti pripada svega 0,5 % ukupne zdravstvene zaštite u životu čovjeka, ali je ona odgovorna za cjelokupno zdravstveno stanje u kasnijem životnom periodu. Nijedna grana medicine nema tako široke ciljeve, velike mogućnosti djelovanja, ali i tako veliku odgovornost kao neonatologija”, rekla je prof. dr. Skokić i istakla da je cilj seminara podizanje svijesti o novorođenčadi, naročito onih koji su prijevremena rođeni, ali i podizanje kvaliteta usluge koje UKC Tuzla pruža svojim malim pacijentima, zato u tu svrhu cilj simpozi je i prikupljanje donacija za unaprijeđenje i širenje rada Odjeljenja intenzivne njege Klinike za dječije bolesti.

Tokom ceremonije otvaranja prisutnima se obratio i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doc. dr. Nešad Hotić, koji je istakao da je smrt trudnica i novorođenčadi jedan od najvažnijih kriterija kvaliteta zdravstvenog sistema, a smanjenje te smrtnosti prioritetan zadatak svakog zdravstvenog sistema.

“Edukacija perinatologa i neonatologa je nezaobilazan dio napora u smanjenju smrtnosti porodilja i novorođenčadi i upravo ovaj seminar će doprinijeti da se timski rad osjeti u istraživanju, izlaganju i rješavanju dilema. Univerzitetski klinički centar Tuzla kroz edukacije unapređuje i podiže kvalitet usluga za svoje pacijente i samo u predhodnoj godini organizovali smo 27 stručnih skupova na kojima smo ugostili više od 11 000 zdravstvenih profesionalaca” istakao je direktor doc. dr. Hotić.

Prvi simpozij neonatologa otvorio je ministar zdravstva TK, dr. Bahrudin Hadžiefendić koji je istakao da Ministarstvo zdravstva i Vlada TK pružaju podršku edukaciji svih profila zdravstvenih radnika i cjelokupnom razvoju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Nakon što je ministar Hadžiefendić simpozij proglasio otvorenim učesnicima i gostima prezentovan je film o razvoju neonatologije u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla – saopšteno j eiz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)