U Tuzli promovisana knjiga o Aliji Izetbegoviću: Priča o velikom misliocu i državniku

by admin
| 11:16

U organizaciji Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona i Asocijacije mladih SDA TK u punoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla sinoć  je promovisana knjiga “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”, autora generala Fikreta Muslimovića i profesora Selme Cikotića.

Veliko prisustvo građana poštivalaca lika i djela Alije Iztebgeovića iz različitih društvenih političkih miljea i šire akadamske zajednice jasno govore šta nove generacije misle o prvom predsjedniku i lideru, koji je cijenjen i poštovan u cijelom svijetu.

Ono sto ovo djelo karakteriše i daje mu posebnu težinu jeste činjenica  da knjiga nije čisto subjektivan doživljaj dvojice autora, nego je i rezultat objektivne relevantne dokumentarne interpretacije političkih pogleda stavova i odluka Alije Izetbegovića.

Ta činjenica čini je svojevrsnim pratktičnim političkim priručnikom za one koji tragaju za adekvatnim političkim odgovorima u vremenu i izazovima sadašnjice.

-Ta knjiga je nastala u našoj ambiciji da se koliko je god moguće, u uslovima u kojima smo mi radili, poslužimo naučnom metodologijom da se rasvijetli osnovni sadržaj, osnove i ciljevi politike koju je provodio i zastupao rahmetli predsjednik Izetbegović. Osnovni problem je u tome što je javnost u dobroj mjeri opterećena raznim neistinama, propagandističkim pristupom, predstavljanjem onoga što nije, iskrivljenim predstavljanjem historijskih činjenica. Naša želja je bila da, služeći se izvornim, autentičnim dokumentima, prikažemo pravu istinu – kazao je general Muslimović.

Predsjednik Izetbegović je bio čovjek koji je vodio dijalog sa ljudima i civilizacijama. Mnogi lideri i na istoku i na zapadu o Izetbegoviću govorili kao demokrati koji je težio univerzalnim vrijednostima čovječanstva

–Midhat Čaušević, predsjednik Asocijacije mladih SDA TK, kazao je da večerašnja promocija, ali i knjiga, poručuju da je Alija Izetbegović mislilac i državnik.

-To će tako ostati. To će ostati u srcima njegovih sljedbenika, sljedbenika ideje rahmetli Alije. Mi smo ti koji smo se zakleli da ćemo je čuvati i očuvat ćemo je – kazao je Čaušević, koji je svoje obraćanje završio citatom predsjednika Izetbegovića: Bosnu može jedino spasiti natalitet i univerzitet.

Premijer Gutić je u svom obraćanju nabrojao priznanja koja je Izetbegović dobio tokom svog života, te naglasio da ove knjiga treba biti inspirativna vodilja mladima na koji način se odnositi prema Bosni i Hercegovini i kako se za našu zemlju boriti u mirnodopskim uslovima.

-I sam predsjednik Izetbegović je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma kazao kako borba za državu BiH nije završena i kako se ona nastavlja samo drugim sredstvima i metodama. Ostaje nam zadatak da zajedno gradimo jaču i prosperitetniju BiH, za sve njene narode i građane, za onakvnu BiH za kakvu se borio predsjednik Izetbegović – poručio je Gutić, navedeno je između ostalog u informaciji AM SDA TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.