Nakon mesdžida i katoličke kapelice: U Domu penzionera Tuzla otvoreno mjesto za molitvu pravoslavaca

by admin
| 8:46

Nakon otvaranja mesdžida i katoličke kapelice, u prostorijama Doma penzionera Tuzla otvorena je i kapelica za korisnike pravoslavne vjeroispovijesti.

Zahvaljujući Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj i Hramu Presvete Bogorodice u Tuzli, kako javlja rtvslon, svakog četvrtka biće upriličeno bogosluženje za pravoslavne korisnike ove ustanove.

Današnje bogosluženje vodio je otac Milan Topić, paroh tuzlanski koji je kazao kako mu je zadovoljstvo, što je u JU Dom penzionera u Tuzli otvoren ovakav vjerski objekat u kojem će sedamnaest korisnika pravoslavne vjeroispovjesti biti u mogućnosti da obavlja svoju vjersku molitvu.

-Mnogi od njih godinama nisu imali priliku da dođu u crkvu jer su nepokretni i jako bolesni. Sada ćemo svakog četvrtka biti u mogućnost da obilazimo naše vjernike u Domu penzionera i na taj se način približimo njima, kazao je otac Milan Topić, paroh tuzlanski dodavši kako je ovo još jedan primjer tuzlanske multietničnosti.

Radosnog lica 86-godišnji Savo iz Lukavca kazao je kako je ovo za njega poseban trenutak jer će napokon biti u prilici da prisustvuje bogosluženjima tuzlanskih paroha.

-Star sam i nemoćan. Ne mogu otići do crkve i moliti se Bogu. Usto, problem mi je i što moram preći ulicu, a ne mogu se kretat bez hodalice, a iv id me  je izdao. Ovo je djelo dobrih ljudi i jako sam im zahvalan što su nam omogućili da se ovdje možemo pomoliti Bogu i zapaliti svijeću, kazao je osamdesetšestogodišnji Savo.

Direktor Doma penzionera Mirsad Bakalović, kazao je da je otvaranje ove kapelice samo još jedna u nizu aktivnosti koje se provode u ovoj ustanovi, kako bi se olakšao život osoba treće životne dobi, prenosi Bportal.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.